Beurs9 mrt '13 13:14Aangepast op 9 mrt '13 14:17

'Grote vraagtekens bij voordelen schaliegas'

Auteur: BNR Webredactie

Schaliegas zal veel duurder worden dan het nu is. Dat voorspelt Hans Alders, de voorman van de belangenorganisatie voor de energiesector, Energie-Nederland op BNR.

Er wordt wereldwijd veel verwacht van schaliegas. Maar volgens Alders is dat onterecht, vertelt redacteur René de Monchy, die met Alders sprak. Alders, ex-minister van VROM en voormalig commissaris van de koningin in Groningen, zei in dat gesprek op BNR dat het geloof in schaliegas veel te groot is.

Kostprijs
Volgens Alders baseren veel voorstanders zich op de situatie in de VS, die niet maatgevend is. "Er is iets vreemds aan de hand. Wat gebeurt er in Amerika? Ze hebben de markt afgeschermd. Er mag niet geëxporteerd worden en ze hebben ook nog eens een keer afspraken gemaakt over de manier waarop het ingezet wordt. Experts hebben sterk de indruk dat veel van het schaliegas beneden de kostprijs wordt aangeboden."

Volgens Alders doet Amerika dat omdat ze een ander, strategisch, belang hebben. De Monchy: "Ze willen meer eigen energie, minder afhankelijk zijn van het buitenland. Dus doen ze er alles aan om die prijs niet vrij te houden en gunstig te beïnvloeden."

Wereldwijde gevolgen
Waarom is dat Amerikaanse schaliegas zo belangrijk voor ons? De Monchy: "De verwachtingen van een energiebron met een lage prijs zorgt voor heel andere energiestromen in de wereld. Een daarvan is dat de iets duurdere stromen niet meer richting de VS gaan, maar juist naar Nederland of Europa. Zo zie je dat er bijvoorbeeld kolen naar Nederland komen, omdat Amerika schaliegas probeert te ontwikkelen. Die kolen zijn ook nog eens goedkoop, dat schaliegas heeft dus weer wereldwijd gevolgen voor allerlei energiestromen."

Volgens Alders is schaliegaswinning duurder dan het winnen van conventioneel gas. Daarom is het winnen van schaliegas ('alsmaar opnieuw pijpen slaan') economisch niet interessant. Ook denkt Alders dat áls er wordt ingezet op schaliegaswinning, dat nog zeker 5 jaar gaat duren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen