Beurs31 mei '13 06:10Aangepast op 31 mei '13 16:01

Miljard aan bouwgeld ligt werkloos op de plank

Auteur: BNR Webredactie

Bij verschillende overheden ligt nog zeker voor 1 miljard euro op de plank voor bouwprojecten. Bestuurlijke traagheid kost de bouw- en infrastructuursector 12.000 banen.

Dat blijkt uit een onderzoek van Bouwend Nederland. De organisatie heeft het over geld dat al een duidelijke bestemming heeft, maar niet wordt besteed. “Dus we hebben 12.000 onnodig werklozen”, aldus Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, tegen BNR.

Het Economisch Instituut van de Bouw (EIB) zegt tegen BNR dat het om zo’n 10.000 manuren aan werk gaat.

Schoolgeld
Uit het onderzoek van Bouwend Nederland blijkt dat voor de sector scholen 256 miljoen euro beschikbaar is, voor monumenten 50 miljoen, voor infrastructuur 300 miljoen en voor duurzaamheid 400 miljoen.

Elco Brinkman: “Onze leden bouwen niet voor de lol, ze bouwen omdat er vraag is naar hun producten. Van de tienduizend schoolgebouwen in Nederland in het basisonderwijs en het speciaal onderwijs is tachtig procent sterk verouderd. Van de beschikbare 256 miljoen kun je direct 200 gebouwen grondig aanpakken.”

Bal terug
Minister Stef Blok bevestigt de rekensom van Brinkman, maar kaatst de bal terug: de leden van Bouwend Nederland moeten wel snel met 'echt goede plannen' komen voor de besteding van het geld dat onder meer bij het woonakkoord is vrijgemaakt. "Ik ben het met de heer Brinkman eens: nu snel de schouders eronder en vandaar dat ik zijn leden heb uitgenodigd om snel met voorstellen te komen'', aldus Blok.

Er is 150 miljoen beschikbaar om geld te stoppen in om woningen energiezuinig te maken. ''We zijn daarover in gesprek, maar de plannen zijn nog niet zo goed dat ik denk: zo gaan we het doen. En het gaat wel over belastinggeld, dat moet goed besteed worden.''

Verschillende overheden
Over andere potjes geld, zoals het geld voor het opknappen en scholen en monumenten, is iemand anders de baas, zegt Blok. ''Het lijkt me goed dat degene die de scholen opknappen, ook over het geld beslissen.''

“Dat dit geld uitgegeven moet worden, staat als een paal boven water,” zegt Jacques Monasch, PvdA-Kamerlid, in reactie op het rapport. Het geld ligt niet in een kluis in Den Haag, maar bij verschillende overheden. Dat is ook een kritiekpunt van Monasch. “In dit rapport zijn heel veel zaken bij elkaar geveegd, het gaat om geld bij verschillende overheden op verschillende plekken.” Maar dat hoeft niet direct een probleem te zijn, zegt Monasch: "Volgens mij moeten alle overheden maximaal bereid zijn daar dan meteen mee aan de slag te gaan.”

Uit de crisis bouwen
De bouwsector krimpt dit jaar met zo’n tien procent en remt de economische groei daardoor met 0,5 procent. Brinkman noemt de bouwsector ‘het sleepanker’ van de Nederlandse economie. “De malaise in de bouwsector houdt Nederland in de crisis. Om die spiraal te doorbreken, moet er geïnvesteerd worden in de bouw en infrastructuur.”

Brinkman is sinds 2004 voorzitter van Bouwend Nederland. Volgende maand legt hij zijn functie neer. Hij is echter niets van plan om met stille trom te vertrekken. “Ik ben er nog een maand, en ik wil mijn best doen om dit geld te laten rollen.”

Niet te verteren
Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB Nederland, noemt de uitkomst van het onderzoek van Bouwend Nederland ‘niet te verteren’. "Elke dag gaan zo’n dertig bedrijven failliet. Het is heel hard nodig dat de bouw als aanjager van de economie snel weer op gang komt (...) bestuurders ga vandaag nog aan de slag om het geld te besteden, de Nederlandse economie kan de impuls goed gebruiken.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen