Beurs29 mei '13 11:22

OESO somber over Nederlandse economie

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse economie krimpt dit jaar ongeveer even sterk als in 2012. Vanaf het einde van het jaar trekt de groei aan, maar die opleving zal niet genoeg zijn om een verdere groei van de werkloosheid te voorkomen.

Dat voorspelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in de woensdag gepresenteerde World EconomicOutlook.

De OESO verwacht een economische krimp van 0,9 procent voor Nederland in 2013. Daarmee is de denktank van de geïndustrialiseerde landen somberder dan het Centraal Planbureau (CPB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), die eerder dit jaar een krimp met 0,5 procent voorspelden. Volgens de OESO loopt de werkloosheid in 2013 en 2014 verder op en blijft het overheidstekort in beide jaren hoger dan 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Herstel tegen einde van het jaar
Het eerste, voorzichtige, herstel komt waarschijnlijk tegen het einde van het jaar. De aantrekkende export en een bescheiden opleving van de investeringen kunnen dan zorgen voor een kleine groei. De aanhoudende bezuinigingen van consumenten en de overheid blijven echter een rem zetten op de economie. Voor 2014 wordt een bescheiden economische groei van 0,7 procent voorspeld.

De OESO ziet nog grote risico's met betrekking tot de Nederlandse huizenmarkt. Een verdere daling van de huizenprijzen kan er, samen met de oplopende werkloosheid, voor zorgen dat consumenten nog minder geld gaan uitgeven. Daarnaast kunnen banken in de problemen komen als de betalingsachterstanden van huizenbezitters oplopen.

Groei in VS
De wereldeconomie gaat dit jaar volgens de OESO langzaam vooruit, mede dankzij een behoorlijke groei in de Verenigde Staten. Daar wordt geprofiteerd van het herstel van de financiële sector, de opleving van de huizenmarkt en de verbeterde arbeidsmarkt.

In de eurozone houdt de recessie voorlopig echter aan en loopt de werkloosheid verder op. Volgens de denktank moet de Europese Centrale Bank (ECB) meer maatregelen nemen om de euro-economie te stimuleren. Daarnaast moeten overheden hun uitgaven aan bijvoorbeeld uitkeringen zoveel mogelijk op peil houden en serieus werk maken van de beloofde Europese bankenunie.

Buitengewone maatrgelen
Volgens de OESO moet de ECB buitengewone maatregelen nemen om het economisch herstel van de eurolanden te ondersteunen.

Volgens de denktank krimpen de euro-economieën dit jaar gemiddeld met 0,6 procent, na een achteruitgang met 0,5 procent in 2012. Dankzij afnemende bezuinigingen en verbeteringen op de financiële markten kan er vanaf de tweede helft van dit jaar een langzaam herstel ontstaan, dat volgend jaar naar verwachting leidt tot een groei met iets meer dan 1 procent.

Depositorente verlagen
Om de kredietverlening in de eurozone vooruit te helpen, adviseert de OESO de ECB om de depositorente te verlagen tot minder dan 0 procent. Dat zou betekenen dat banken geld toeleggen op de middelen die ze stallen bij de centrale bank. Daarnaast zou de ECB moeten overwegen meer obligaties op te kopen om banken van meer geld te voorzien.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen