Beurs31 jan '13 08:35Aangepast op 31 jan '13 08:55

Stakingen Griekenland: wapenslag of woordenstrijd

Auteur: Fleur de Bruijn

Griekenland wordt donderdag getroffen door een groot aantal stakingen vanwege de harde bezuinigingen, personeelstekorten en banenreducties. "Deze stakingsgolf zou kunnen uitgroeien tot een tsunami."

Image

Dit zegt Griekenland-correspondent Nikos Lanser tegen BNR's Humberto Tan. De Griekse regering denkt dat het land de ergste economische rampspoed achter de rug heeft, zei de Griekse minister van Financiën Yannis Stournaras in een dinsdag verschenen interview met de BBC. Op de Griekse straten heerst een heel ander gevoel, legt Lanser uit.

Schepen aan de ketting
“Een enorme massa wil vandaag op alle mogelijke manieren protesteren tegen de regering die op dit moment alle maatregelen doorvoert die ze afgesproken hebben: de transportsector staakt en boeren staan langs de weg. Er zijn zeelieden die hun schepen aan de ketting leggen en scholen die geen lessen geven. Griekse artsen behandelen alleen spoedgevallen en veerdiensten worden uit de vaart genomen.”

De enorm ingrijpende maatregelen op het gebied van werkgelegenheid zijn aanleiding voor de stakingen, legt Lanser uit. “In een aantal beroepen wordt de CAO afgeschaft, lonen worden gekort en arbeidsomstandigheden verslechteren. Griekse werknemer komen in een soort van jungle terecht.”

Vuist kunnen maken
Lanser verwacht dat de protesten nog grotere vormen aan kunnen nemen als vakbonden zich gaan verenigen en de eerste tekenen van samenwerking zijn reeds zichtbaar. “Er zijn linkse vakbonden en communistische vakbonden en die voelen elkaar niet altijd even goed aan, maar gisteren zijn ze bij elkaar gekomen. Als dit doorzet en ze een vuist kunnen maken, dan kan dat aanleiding zijn voor een nog grootschaliger oppositie.”

Wapen of woorden
Het is de vraag of de overheid in staat is de protesten in de kiem te smoren. En of ze emotioneel, dus met wapenstok, of rationeel zal handelen. “Rationeel betekent gewoon dat ze moeten zeggen: we hebben geen geld. Aan de andere kant zeggen ze dat natuurlijk vaak en wordt dat niet aangenomen. Ik verwacht dat we vandaag nog wel wat nieuws uit Griekenland kunnen verwachten.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen