Beurs26 jun '13 12:02

'ECB paraat, maar overheden aan zet'

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Centrale Bank (ECB) blijft bereid actie te ondernemen om de Europese economie te ondersteunen. Maar overheden moeten maatregelen nemen die daadwerkelijk zorgen voor groei. Dat zei ECB-president Mario Draghi woensdag tijdens een bezoek aan het Franse parlement.

''De ECB heeft veel gedaan om de crisis te bestrijden en we staan klaar om meer actie te ondernemen als dat nodig is'', zei Draghi. Maar de middelen van de centrale bank zijn beperkt, benadrukte hij verder. ''Overheden en parlementen moeten nu alles doen wat ze kunnen om het groeipotentieel te verhogen.''

Arbeidsmarkt hervormen
''Monetair beleid kan geen echte economische groei creëren'', aldus Draghi. ''Als de groei stagneert omdat er te weinig wordt geproduceerd of omdat ondernemingen niet competitief zijn, dan kan de centrale bank daar niets aan doen.''

Draghi wees op de mogelijkheden voor overheden om het makkelijker te maken om een onderneming op te richten of om jonge mensen aan het werk te helpen. Hervormingen van de arbeidsmarkt zijn daarbij volgens hem essentieel.

'Maak werk van de bankenunie'
Daarnaast riep hij Europese leiders nogmaals op serieus werk te maken van de beloofde Europese bankenunie. Daarbij gaat het zowel over het optuigen van Europees toezicht, dat uiteindelijk door de ECB moet worden uitgevoerd, als het opstellen van een resolutiemechanisme. Dat zijn de regels voor de manier waarop met de redding en het faillissement van zwakke banken moet worden omgegaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen