Beurs10 apr '12 19:55

Rotterdam ontwikkelt haven Brazilië

Auteur: Anne-Greet Haars

Het Havenbedrijf Rotterdam ontwikkelt met andere partijen de nieuwe haven Porto Central in de Braziliaanse provincie Espirito Santo, ten noorden van Rio de Janeiro.

Het gaat hierbij om een industriehaven voor de overslag van olie, gas, offshore services, droge bulk en stukgoed aan diep zeewater.Dat heeft het havenbedrijf dinsdag bekendgemaakt.

Ontwikkeling
De haven in Brazilië wordt ontwikkeld met de deelstaat Espirito Santo, de gemeente Presidente Kennedy en projectontwikkelaar Terminal Presidente Kennedy. Het eerste schip moet over enkele jaren de nieuwe haven binnenlopen.

"Het komende jaar en 2013 worden gebruikt om de markt te benaderen en vergunningen te verkrijgen. In de eerste fase beginnen we met de bouw van een 1000 hectare grote industriehaven’’, aldus het havenbedrijf, dat vooral zijn expertise en kennis op het terrein van havenmanagement gaat inzetten.

Samenwerking
De samenwerkingsovereenkomst moet uiteindelijk worden omgezet in een joint venture. Porto Central wordt een haven volgens het in Rotterdam beproefde landlord-principe. Dit betekent dat de eigenaar de infrastructuur ontwikkelt en de grond verhuurt aan de terminaloperators en andere gebruikers. Zij investeren op hun beurt weer in hun eigen businessstructuur.

Het ontwikkelen van een haven in Brazilië is niet het eerste buitenlandse avontuur voor het Havenbedrijf Rotterdam. Het is ook al betrokken bij de haven van Sohar in Oman.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen