Beurs4 jan '13 12:26

Beurzen: wachten is op banencijfer VS

Auteur: Thijs Baas

In afwachting van het officiële Amerikaanse banencijfer gedragen de Europese beurzen zich behoorlijk gespannen.

De vrees dat de Amerikaanse centrale bank nog dit jaar stopt met zijn stimuleringsprogramma bepaalde de stemming in grote mate. De AEX-index in Amsterdam noteerde kort voor het middaguur 0,2 procent lager op 349,99 punten. De MidKap-index zakte 0,5 procent tot 542,69 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tussen 0,1 en 0,6 procent.

Mooie start
"Het zakt weer een beetje weg. Het is vooral een reactie op de mooie eerste dagen van het jaar waarin we bijna 3 procent zijn gestegen. Dat is meer dan je op een spaarrekening krijgt. De notulen van de Fed zaaien echter twijfel over de voortzetting van het stimuleringsprogramma van de centrale bank. In Amsterdam zet Air France-KLM de stijging voort. Het aandeel was vorig jaar al de grootste stijger onder de hoofdfondsen'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve (Fed) bleek dat een flink aantal bestuurders ervan uitgaat dat de centrale bank later dit jaar stopt met het opkopen van obligaties om de economie aan te jagen. Het opkopen van obligaties is het belangrijkste instrument dat de Fed heeft om de economie te ondersteunen, nu de rente al enkele jaren op het historisch lage niveau van 0 tot 0,25 procent staat.

KPN
Telecomconcern KPN was de grootste daler in de AEX met een verlies van 1,6 procent. Grootste stijger was vastgoedbedrijf Corio met een winst van 2,5 procent na een adviesverhoging door Berenberg.

Shell klom 0,3 procent. Het olieconcern onderzoekt de schade aan het gestrande boorschip Kulluk in de wateren bij Alaska. Het bedrijf heeft nog geen tijdschema voor de berging van het schip, dat in de nacht van maandag op dinsdag op de rotsen sloeg.

Ziggo
In de MidKap stond kabelaar Ziggo onderaan met een min van ruim 2 procent. De Zwitserse bank UBS verlaagde zijn prognose voor het aantal klanten dat het bedijf het afgelopen kwartaal heeft getrokken. Bank en verzekeraar SNS Reaal ging aan kop met een plus van 4,8 procent.

De euro was 1,3015 dollar waard, tegen 1,3105 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,4 procent tot 91,61 dollar per vat. Brentolie werd 1,5 procent goedkoper op 110,49 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen