Beurs16 dec '13 07:07Aangepast op 16 dec '13 07:23

Megaclaim dreigt voor ondernemers

Auteur: BNR Webredactie

Veel ondernemers die hun pensioen in eigen beheer via een BV regelen, krijgen mogelijk een forse claim aan hun broek als zij niet vóór 1 januari de pensioenafspraken aanpassen. Het gaat om directeur-grootaandeelhouders (DGA's).

Zij kunnen een belastingclaim tot wel 72 procent van de waarde van hun pensioen krijgen als ze niet vóór 1 januari anticiperen op de nieuwe regels.

Ons land telt naar schatting ongeveer 200 duizend van die DGA's. En uit een peiling van ABN Amro Mees Pierson blijkt dat 80 procent van hen nog niet alle noodzakelijke wijzigingen heeft aangebracht om zijn pensioenregeling aan te passen. Vanaf 1 januari gaat er namelijk het nodige veranderen.

Pensioenbrief aanpassen
Masha Bril van ABN Amro Mees Pierson legt uit wat er precies verandert: "Twee dingen. De pensioenrichtleeftijd staat nu op 65 jaar, die verschuift naar 67 jaar. Daarnaast mag je per jaar vanaf 1 januari 2014 iets minder pensioen opbouwen. Ik denk dat de meeste DGA's er wel van overtuigd zijn dat er iets gaat veranderen, maar dat ze niet weten dat dat invloed heeft op hun pensioenbrief. Met andere woorden: dat ze niet weten dat ze hun eigen pensioenbrief moeten aanpassen."

Gerelateerde artikelen