Beurs27 mrt '13 06:45

Europa gaat claim leggen op gasbel van Cyprus

Auteur: Pieter van den Akker

Akkoord in de Tweede Kamer: Cyprus krijgt die 10 miljard. Maar hoe krijgen we het geld weer terug? Gisteravond in de Kamer zei minister Dijsselbloem van Financiën dat Europa een claim gaat leggen op de gasbel van Cyprus.

Dijsselbloem kan rekenen op een meerderheid voor de noodlening van tien miljard euro om Cyprus te redden, als we het ooit maar weer terugkrijgen. Politiek verslaggever Hugo Reitsma moet hierbij terugdenken aan de problemen met de noodlijdende Grieken van een tijdje terug.

Weet u De Jager nog? "We krijgen het geld van de Grieken terug, mét rente." Zo stellig hoor je ze niet meer in Den Haag, stelt Hugo Reitsma vast. "Goed, Cyprus krijgt meer dan 10 miljard, Griekenland kreeg meer dan 200 miljard. Maar 10 miljard op een economie van 16 miljard? En dat is nu."

Gasbel
Hij gaat verder: "Als onderdeel van het ingrijpen op Cyprus wordt de bankensector min of meer de nek omgedraaid. Het IMF rekent met een krimp van 50 procent. Het land moet bezuinigen, de belastingen worden verhoogd en ook het toerisme kan klappen verwachten. Dus gaan de gedachten meteen uit naar dat gasveld dat Cyprus recent voor de kust ontdekte."

"Het lijkt mij wel dat het onderdeel van de uiteindelijke overeenkomst moet zijn, waarin we, naast dat we 10 miljard lenen aan Cyprus, er ook afspraken moeten komen over de terugverdienmogelijkheden - lees: eventuele gasopbrengsten - om de 10 miljard ook af te lossen", zijn de letterlijke woorden van eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. "Dat lijkt mij een valide punt en dat zullen we ook zeker bij de vervolgbesprekingen betrekken", sprak hij dinsdagavond in de Kamer.

Onzekerheid
Er is nog veel onzekerheid over het Cypriotische gas, zei minister Dijsselbloem tegen PVV-Kamerlid Tony van Dijck. Maar de rest van de Cyprus-deal is nog veel onzekerder, zegt Hugo Reitsma. "Waar gaan ze daar straks van leven. Er wordt al gesproken over de noodzaak van een soort Marshall-plan voor - citaat Dijsselbloem - wederopbouw. De Europese Commissie heeft al toegezegd daar de zogeheten structuurfondsen voor in te zetten, zoals bij andere probleemlanden gebeurt."

In april, als de Kamer ja of nee moet zeggen tegen de concrete deal, zal het IMF opnieuw berekenen of de schuld van Cyprus 'houdbaar' zal zijn, zoals dat heet. Zo niet, zegt Dijsselbloem, zal nog harder worden ingegrepen op het eiland, want de toegezegde 10 miljard is de max.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen