Beurs7 mrt '13 11:49Aangepast op 7 mrt '13 16:39

Inflatie stabiel op 3 procent

Auteur: Sjors Rodenburg

De consumentenprijzen in Nederland lagen in februari 3 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee is de inflatie ongewijzigd vergeleken met januari.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In december stegen de consumentenprijzen nog met 2,9 procent.

Btw-verhoging
CBS-econoom Peter Hein van Mulligen vindt de stijging weinig verrassend. “Die zit nu al een tijdje rond de 3 procent, sinds de btw in oktober is verhoogd”, zegt hij op BNR. “De inflatie is redelijk hoog in vergelijking met landen om ons heen. Dat zit hem vooral in de belastingmaatregelen.”

De gemiddelde inflatie in de eurozone daalde vorige maand met 0,2 procentpunt tot 1,8 procent. Sinds de verhoging van de btw van 19 naar 21 procent in oktober 2012 ligt de geldontwaarding in Nederland fors hoger dan in de eurozone.

Crisis in de eurozone
Volgens Van Mulligen heeft dat alles te maken met de crisis in de eurozone. “Dat zie je ook terug in de producentenprijzen”, legt hij uit. “Die lopen voor op de ontwikkeling van de consumentenprijzen.”

Of de inflatie de komende tijd stabiel blijft, hangt volgens de CBS-econoom af van die ontwikkeling. “Als die trend doorzet, dan zou het kunnen dat de inflatie op termijn weer gaat dalen. Maar dat is nog even afwachten.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen