Beurs18 jan '13 13:24Aangepast op 18 jan '13 13:41

General Electric boekt hogere winst

Auteurs: Anne-Greet Haars en BNR Webredactie

Het Amerikaanse industriële conglomeraat General Electric heeft in het vierde kwartaal van 2012 een hogere winst behaald dan een jaar daarvoor.

Dat maakte de fabrikant van onder meer windturbines, locomotieven, vliegtuigmotoren en medische apparatuur vrijdag bekend.

De nettowinst uit voortgezette activiteiten klom tot 4,3 miljard dollar (3,2 miljard euro), van 3,9 miljard dollar een jaar eerder. De omzet steeg met 4 procent tot 39,3 miljard dollar. De cijfers waren beter dan analisten gemiddeld hadden verwacht.

Oderportefeuille
GE was vooral succesvol met zijn industrie- en luchtvaartactiviteiten. Bij medische apparatuur, waar GE een concurrent is van Philips, bleef de omzet in het afgelopen kwartaal gelijk. De orderportefeuille van GE bereikte eind vorig jaar het recordniveau van 210 miljard dollar.

"We hebben het jaar met een sterk kwartaal afgesloten ondanks het gemengde economische klimaat in de wereld. De vooruitzichten voor de ontwikkelde markten blijven onzeker, maar we zien groei in China en in de landen die rijk zijn aan grondstoffen'', aldus topman Jeff Immelt in een toelichting.

Over heel 2012 boekte het bedrijf een winst van 14,7 miljard dollar, een stijging van 3 procent. De omzet bleef onveranderd tot 147,4 miljard dollar.

In december maakte GE nog bekend het dividend met 12 procent te verhogen en nog eens voor 10 miljard dollar eigen aandelen te gaan inkopen.

Gerelateerde artikelen