Beurs13 dec '12 06:33

'Investeer niet in je werknemers als het slecht gaat'

Auteur: Harmen Simon Teunis

Bedrijven die slecht draaien kunnen beter niet investeren in hun werknemers. Deze investering wordt namelijk zelden terugverdiend.

Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Amsterdam en het zakenblad Incompany.

Opmerkingen zoals '2012 zal geen gemakkelijk jaar worden', horen en lezen we vaak de laatste tijd. Soms lijkt het wel alsof het nieuws gedomineerd wordt door berichten over verlies maken, faillissementen en sombere vooruitzichten. En hoewel het credo luidt 'investeren als het slecht gaat, gaat dit wat betreft het investeren in de eigen medewerkers, niet op. Dat zegt onderzoeker Frans Verbeeten van de Universiteit van Amsterdam.

"Stel dat de onderneming vraagt of medewerkers een opleiding willen volgen die goed is voor het bedrijf, vragen de medewerkers zich af of het wel handig is om die opleiding te volgen. Dat komt omdat het nog maar de vraag is of het bedrijf over een jaar nog bestaat", zegt Verbeeten.

En wanneer moet je dan niet meer doen, dat investeren in je eigen medewerkers? Volgens de onderzoekers van de UvA is er een duidelijk punt aan te geven. Je moet niet meer investeren in je eigen medewerkers als het rendement op het eigen vermogen, lager is dan 8 procent. “Dat percentage zit redelijk dicht in de buurt van een cost of capital die een bedrijf zou verwachten. Het lijkt erop dat wanneer je veel onder je cost of capital zit, de medewerkers zich zorgen maken of ze nog een baan hebben op lange termijn.”

Eerst reorganiseren
Voor de bedrijven die niet zo goed draaien luidt het advies; reorganiseer eerst het personeelsbestand voor je weer in de eigen medewerkers gaat investeren. “Bedrijven zeggen dat ze veel kunnen beloven aan de medewerkers. Maar ze kunnen beter eerst reorganiseren, zodat de financiële situatie op orde is. Dan kunnen ze een langer termijnperspectief bieden richting de medewerkers."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen