Beurs20 okt '12 16:51Aangepast op 20 okt '12 21:45

ZZP'ers dupe van nieuwe belastingplannen

Auteur: Fleur de Bruijn

Zzp'ers worden de dupe van de belastingplannen die de commissie-Van Dijkhuizen afgelopen week presenteerde.

Belangenbehartigers van Zelfstandigen Zonder Personeel (zzp’ers) reageren tegen nu.nl kritisch op de belastingplannen die de commissie-Van Dijkhuizen woensdag presenteerde.

Budgetneutraal
De Commissie-Van Dijkhuizen onderzoekt op verzoek van de Tweede Kamer de mogelijkheden voor een budgetneutrale verlaging van de tarieven voor inkomstenbelasting.

De plannen behelzen onder meer een verhoging van  de btw-tarieven en afschaffing van aftrekposten voor ondernemers, zoals de zelfstandigen- en startersaftrek.

Zwaar gedupeerd
Tegen nu.nl zegt Stichting ZZP Nederland (vertegenwoordigt 23.000 zelfstandigen) dat zzp’ers in de plannen 'zwaar gedupeerd' worden. De maatregelen zouden vooral desastreus uitpakken voor zelfstandigen met een laag inkomen, zoals de groep die door de overheid gestimuleerd is om zelfstandig te worden vanuit een uitkering.

Platform Zelfstandige Ondernemers noemt de voorstellen 'niet realistisch' en vindt dat de rekening eenzijdig bij zelfstandigen wordt neergelegd. "Het lijkt erop dat de plannen voor de vlaktaks voor een deel gefinancierd gaan worden door het afschaffen van de zelfstandigenaftrek en andere ondernemersfaciliteiten."

Bezwaar
Omdat het rapport nog niet definitief is, bestaat er nog een mogelijkheid de voorstellen verder aan te scherpen. Volgens nu.nl zeggen ZZP Nederland en PZO beide bezwaar aan te gaan tekenen bij hun politieke contacten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen