Beurs23 jan '13 06:40

Franse staatsbedrijven omzeilen massaal eigen fiscus

Auteur: Pieter van den Akker

Het land stond op zijn kop toen de Franse topondernemer Bernard Arnault en acteur Gerard Depardieu om fiscale redenen Belg en Rus wilden worden. De Franse regering sprak van 'landverraad'. Nu blijkt dat ook Franse staatsbedrijven voor miljarden een lange neus naar hun eigen fiscus trekken.

Het gaat om Franse bedrijven die in Nederland zijn gevestigd, zegt Siem Eikelenboom van het FD op BNR. "En het zijn ook bedrijven waarin de staat soms een behoorlijk belang heeft. Neem bijvoorbeeld energiebedrijf EDF, daarin heeft de Franse staat een belang van meer dan 80 procent.

'Beetje hypocriet'
Opmerkelijk, want aan de ene kant wordt de 'natuurlijke' personen Arnault en Depardieu verweten dat ze niet deugen, terwijl de rechtspersonen precies hetzelfde doen. Eikelenboom: "Het is een beetje hypocriet natuurlijk hè. Ze zijn beticht van landverraad en nu blijkt dat de Franse staat weer profiteert van de gunstige Nederlandse fiscale regelingen. Dus het is wat merkwaardig."

Sommige bedrijven, zoals EDF, zit in ons land omdat het hier ook echt actief is, legt Eikelenboom uit. "EDF heeft in Vlissingen een energiecentrale, samen met energiebedrijf Delta. Maar los daarvan hebben ze drie financiële holdings op Schiphol, zogenoemde brievenbusfirma's. Onder die brievenbusfirma's zitten al hun deelnemingen in het buitenland. Zeg maar in Latijns-Amerika, Oost-Europa. Met die bv's maken ze gebruik van de Nederlandse belastingverdragen, die enorme voordelen opleveren."

Geen reactie
De Franse overheid heeft nog niet gereageerd. "We hebben om diverse reacties gevraagd. We hebben wel gesproken met een Franse senator. Die heeft de afgelopen zomer een heel groot onderzoek gedaan, in opdracht van de Senaat. Daarvoor hebben ze gesproken met 130 mensen. Gebleken is dat zowel bedrijven als personen gebruikmaken van fiscale regelingen in het buitenland."

Daarover is een rapport opgesteld en zijn aanbevelingen gedaan, weet Eikelenboom. "Ruim een half jaar later is nog geen enkele aanbeveling overgenomen."

Vrij vestigingsbeleid
Het is niet in strijd met de regels uit 'Brussel', zegt Eikelenboom. "We hebben gesproken met de eurocommissaris. Die zegt: 'Het is nu eenmaal één Europa en er zijn diverse fiscale regelingen in de verschillende lidstaten. Als jij als et ene land gebruik wil maken van de regeling in het andere land, dan mag dat. We hebben gewoon een vrij vestigingsbeleid. Dus hij deed er eigenlijk heel luchtig over."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen