Consumentenvertrouwen sinds 2008 bijzonder hard gedaald
Het consumentenvertrouwen is in Nederland, vergeleken met andere EU-landen, sinds 2008 bijzonder hard gedaald. Alleen de Griekse consumenten verloren nog harder hun vertrouwen in de economie.
Dat blijkt woensdag uit een toelichting van het Centraal Planbureau op de ramingen voor de Nederlandse economie voor dit en volgend jaar.
"Hier is iets geks gaande'', zei CPB-directeur Coen Teulings woensdag. "Het consumentenvertrouwen heeft zich in Nederland buitengewoon slecht ontwikkeld. Alleen Griekenland staat er slechter voor. De Nederlandse consument houdt de hand op de knip en dat is iets wat aandacht behoeft."
Huizenmarkt
De ontwikkelingen op de Nederlandse huizenmarkt spelen een belangrijke rol in het lage consumentenvertrouwen in Nederland. De afgelopen jaren zijn de prijzen nominaal 17 procent gedaald, met de inflatie meegerekend zelfs 23 procent. Teulings waarschuwde voor zichzelf versterkende negatieve spiralen.
Teulings was "enerzijds somber'' over de cijfers en ontwikkelingen in de Nederlandse economie. Maar het was niet alleen somberheid. De lichtpunten zitten volgens de CPB-directeur in de structurele positie van Nederland. "Nederland wordt in de wereld algemeen gewaardeerd als een zeer sterke economie met een hele sterke concurrentiepositie. En je kunt dat ook in de korte termijn cijfers zien. Onze export groeit eigenlijk heel bevredigend, daar is niets mis mee. Het zijn vooral de korte termijn cijfers in de binnenlandse bestedingen die onder druk staan. En dat heeft allemaal negatieve gevolgen die we nu in de cijfers. Want van die cijfers op zichzelf voor de korte termijn, wordt je niet vrolijk."
Vier jaar lang negatieve cijfers
De CPB-directeur stelt dat het niet voor het eerst is dat de CPB met negatieve cijfers komt. "Eigenlijk zijn de afgelopen vier jaar de cijfers voortdurend negatief geweest." En die negatieve cijfers komen natuurlijk ergens vandaan. "We hebben een financiële crisis gehad. Daar
raak je altijd 6 tot 10 procent van je BBP kwijt", aldus Teulings.
En dat verlies moet dus op een of andere manier verwerkt worden. "Maar ik denk dat we daar nu al een heel eind mee op weg zijn en dat langzamerhand de tijd komt dat we ook de vruchten kunnen plukken van de kracht van de Nederlandse economie, die goed functionerende exportindustrie. Ik denk dat het beleid daarbij aansluiting bij zou moeten vinden en de basis daar voor zou moeten leggen."