Beurs19 dec '12 09:04Aangepast op 19 dec '12 11:39

CPB: economie krimpt in 2013 met 0,5 procent

Auteur: Anne-Greet Haars

Het CPB raamt dat de Nederlandse economie in 2013 krimpt met 0,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp), na een krimp van 1 procent in 2012.

Het begrotingstekort neemt iets af van 3,8 procent bbp in 2012 naar 3,3 procent in 2013. Daarmee komt het boven de EU-norm van 3 procent uit.

Voor dit jaar gaat het Planbureau uit van een krimp van 1 procent.

"Dat is een tegenvaller. Het CPB was eerder uitgegaan van een bescheiden groei", vertelt BNR's Hans Verbeek. "De economie drijft op export, consumptie en investeringen. De export groeit nauwelijks meer en de consumptie blijft dalen."

In september berekende het CPB nog dat de economie met 0,75 procent zou groeien en dat het tekort zou dalen naar 2,7 procent in 2013. Vorige week voorspelde de Nederlandsche Bank dat de economie in 2013 0,6 procent zal krimpen

Reactie Dijsselbloem
In reactie op de ramingen weigert minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën mee te doen aan speculaties over nieuwe bezuinigingen. "De vooruitzichten van het Centraal Planbureau en die van De Nederlandsche Bank liggen in grote lijnen in elkaars verlengde. De kern is hetzelfde: het herstel van onze economie vergt meer tijd. Dat is uiteraard zorgelijk, ook met het oog op het op orde brengen van de overheidsfinanciën.''

Sinds 2011
Sinds het eerste kwartaal van 2011 is de Nederlandse economie in vier van de zes kwartalen gekrompen en in de overige kwartalen nauwelijks gegroeid. In feite krimpt de Nederlandse economie al anderhalf jaar, pas in de tweede helft van 2013 treedt enig herstel op.

"Andere landen hebben al weer een beetje groei te pakken, maar Nederland blijft maar kwakkelen. Het enige lichtpuntje dat ik in de CPB-cijfers zie is dat de Europese financiële markten in rustiger vaarwater zijn gekomen. Dat heeft te maken met de maatregelen die ten aanzien van Griekenland, Italië en Spanje zijn genomen", zegt Hans Verbeek.

Bezuinigingen
Het oplopende begrotingstekort zal opnieuw tot een discussie over extra bezuinigingen leiden. Nederland moet volgens Europese afspraken het tekort in 2013 weer onder de 3 procent hebben gebracht. Als het tekort inderdaad gaat uitkomen op 3,3 procent betekent dit dat ongeveer 2 miljard euro extra bezuinigd moet worden.


Econoom boot positief

Volgens Arnoud Boot, hoogleraar in ondernemingsfinanciering en financiële markten aan de Universiteit van Amsterdam, zijn deze extra bezuinigingen onnodig. Ondanks het tegenvallende nieuws is Boot positief gestemd. “Het structurele pad voor de lange termijn van Financiën is gezond, tussentijds mag je tegenvallers hebben''.

De cijfers tonen volgens Boot wel aan dat het vertrouwen moet worden hersteld. “We zitten in een vertrouwenscrisis, daar moet geen verdere verdieping aan worden gegeven.''

Reactie kabinet
Verbeek denkt dat ook het kabinet zal zeggen dat er geen reden is om in te grijpen. "Ze wachten op de meer definitieve cijfers van het CPB die in maart gaan komen", vervolgt Verbeek.

"Het is een beetje een vergelijkbaar scenario met vorig jaar. Ook toen waren er in december tegenvallende cijfers en werd gezegd dat ze in maart verder zou kijken. Daaruit volgden de Catshuis-besprekingen. Het kabinet staat onder grote druk om extra maatregelen te nemen om de EU-norm van 3 procent te halen. Nederland zou een gek figuur slaan als het zich niet aan de regels houdt - zeker als Jeroen Dijsselbloem voorzitter van de eurogroep wordt. "

Gerelateerde artikelen