Beurs17 apr '12 06:15Aangepast op 17 apr '12 15:36

Principeakkoord over schoonmaak-CAO [update]

Auteur: Thijs Baas

Na een staking van 105 dagen hebben schoonmakers een principeakkoord gesloten over een nieuwe tweejarige CAO met de werkgevers.

FNV Bondgenoten maakte dat afgelopen nacht bekend. De schoonmakers kunnen volgens de vakbond onder meer rekenen op "een loonsverhoging van 4,85 procent, betere opleidingen, regelmatige werkdrukmetingen en er komt meer zekerheid voor uitzendkrachten".

Enthousiast
Dinsdag mogen de schoonmakers zich uitspreken over het akkoord. De werkgevers zijn enthousiast over het akkoord. "Met dit principeakkoord kunnen 150.000 schoonmakers profiteren van de beste CAO van Nederland van dit moment", meldt de OSB-koepel van werkgevers in de schoonmaak.

Ook de OSB-leden moeten nog hun goedkeuring geven aan het principeakkoord.

Mooie loonsverhoging
Jules Theeuwes, Emeritus Hoogleraar Arbeidseconomie, is wel enigszins verrast over de uitkomst van het principe-akkoord. "Ik wist natuurlijk dat ze hier al lang mee bezig waren, maar er komt voor de schoonmakers toch een mooie loonsverhoging uit. Ver boven de inflatie, wat betekent dat hun bestedingsmogelijkheden fors gaan stijgen."

Een reden om niet aan de nullijn vast te houden is volgens Theeuwes dat de mensen al een aantal jaar  er op achteruit gaan. "Ik denk dat de hoge loonsverhogingen van de schoonmaaksector daar ook mee te maken heeft. Een soort van inhaalslag van een aantal jaren van geen tot matige groei. Dat kun je ook als argument gebruiken tegen de nullijn."

Niet denderend
Theeuwes benadrukt ook de andere kant van de nullijn. "Ik begrijp ook dat werkgevers een nullijn interessant vinden, want de economische situtatie is niet denderend. Als de lonen niet verhogen, dan verlagen hun kosten en dan kunnen ze in het buitenland meer uitvoeren. Dan krijgen we uitvoergroei. De winsten gaan stijgen, waardoor ze eventueel weer meer kunnen gaan investeren."

Maar wat weegt nu zwaarder, die groei of een kostenstijging? "Gemiddeld genomen wordt een land beter van lage lonen of van een nulgroei, omdat we dan op de buitenlandse markten meer kunnen verkopen en dan groeit onze export. En dat is een hogere groei dan een daling van de consumptie."

Gerelateerde artikelen