Beurs27 mei '13 17:16

'Portugal krijgt mogelijk meer tijd'

Auteur: BNR Webredactie

Als de Portugese economie nog harder achteruitgaat dan wordt verwacht, krijgt het land mogelijk meer tijd om de begrotingsdoelen te halen. Voorwaarde is wel dat het land blijft werken aan de hervorming van de economie.

Dat zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem maandag bij een bezoek aan Portugal. Dijsselbloem benadrukte dat Portugal nog geen verzoek heeft ingediend om meer tijd te krijgen. De Nederlandse minister van Financiën prees na afloop van een gesprek met zijn Portugese collega Vitor Gaspar de manier waarop Portugal ondanks de moeilijke economische tijden hervormingen doorvoert. "Er is grote bewondering in de eurogroep voor de manier waarop Portugal problemen aanpakt, terwijl de economie het slechter doet dan verwacht."

"Als er door economische tegenvallers meer tijd nodig is, dan kan dat worden overwogen'', stelde de voorzitter van de eurogroep verder. Daarvoor is het wel van belang dat Portugal er alles aan doet om aan de voorwaarden te voldoen die Europa en het IMF aan hun hulpleningen hebben verbonden.

Diepe crisis
De Portugese economie zit al jaren in een diepe crisis. De economie van het Zuid-Europese land kromp vorig jaar met ruim 3 procent en wordt dit jaar naar verwachting nog eens meer dan 2 procent kleiner. De werkloosheid in het land is opgelopen tot 17,5 procent van de beroepsbevolking.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen