Beurs2 apr '13 07:18

Hoe ver kan de Cypriotische beurs nog omlaag?

Auteur: Pieter van den Akker

De banken zijn al weer even open op Cyprus en vanaf vandaag wordt er ook weer op de beurs gehandeld. De verwachte bankrun mocht dan uitblijven op het eiland, maar geldt dat ook voor de aandelen?

De grote vraag is wat de beurs vandaag gaat doen, merkt beleggingsdeskundige Jim Tehupuring tegenover BNR op. "Eigenlijk is het zelfs zo: hoe ver kan 'ie nog naar beneden? De Cypriotische beurs stond in oktober 2007 op 5500 punten en inmiddels net ietsje boven de 100, dus hij is al 98 procent van zijn waarde kwijt."

Wel of geen handel?
Het is de bedoéling dat er vandaag weer gehandeld gaat worden, vervolgt Tehupuring. "Maar ook daar zijn de Cypriotische autoriteiten nog een beetje wazig over. Ze hebben gezegd 'we hebben een comité dat bekijkt of er gehandeld kan worden'. Zo ja, welke aandelen en in welke mate? Dus het kan zijn dat er een paar aandeeltjes verhandeld worden, maar het kan dus ook zijn dat er niks verhandeld wordt."

Tehupuring noemt het een slimme zet om de beurs een tijdlang (meer dan twee weken) gesloten te houden. "Door de banken dicht te houden rent niet iedereen er naar toe om z'n geld er af te halen en is het bancaire systeem veilig en blijft het in stand. Hetzelfde is natuurlijk zo met de aandelenmarkt. Als iedereen in paniek daar z'n aandelen komt verkopen, gaan de aandelen gegarandeerd naar nul. Nu kan je de schade misschien beperkt houden."

'Klein, dramatisch beursje'
De Cypriotische beurs is op de keper beschouwd niet meer dan 'een heel klein, dramatisch beursje', vertelt de beleggingsdeskundige. "Er zijn 41 aandelen genoteerd. De hoofdindex bestaat uit 18 aandelen. Er worden soms bijna geen omzetten gedaan. Er zijn aandelen die dagenlang helemaal niet verhandeld worden. De voorwaarde om beursgenoteerd te zijn, is dat je bedrijf minimaal een waarde heeft van 1 miljoen euro. Dat is gewoon ontzettend laag. Dus echt substantiële bedrijven zijn er bijna niet."

Bijkomend nadeel van de beurs in Cyprus is dat 'de aandelen die nog wel iets voorstellen bijna allemaal banken en verzekeraars zijn'. "Die zullen juist hard geraakt worden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen