Beurs15 jan '13 13:28Aangepast op 15 jan '13 16:18

KLM versterkt banden met Etihad Airways

Auteur: Mijke Hurkx

KLM heeft een 'code sharing agreement' gesloten met Etihad Airways. Passagiers kunnen zo gemakkelijk gebruik maken van beide services, de twee bedrijven bieden namelijk samen vluchten aan tussen hun belangrijkste knooppunten.

Dat hebben de twee bedrijven dinsdag bekendgemaakt. Vanaf medio mei doet Etihad vanuit thuisbasis Abu Dhabi dagelijks, onder eigen 'vlag' en die van KLM, Schiphol aan.

"Als je opereert vanuit een land waar je slechts 15 miljoen mensen hebt, dan is aangetoond dat de kracht van onze maatschappij de kwaliteit van de netwerken is. Dat leidt ertoe dat in ons totale systeem, met alle samenwerkingspartners, minder dan 20 procent specifiek Nederlander is", zegt KLM-topman Peter Hartman op BNR.

Voor Nederlanders is er volgens hem het grote voordeel dat zij vanaf Schiphol op heel veel bestemmingen kunnen komen. Ook wordt Schiphol voor veel internationale reizigers een steeds belangrijkere transfer-plaats.

Uitbreiding in mogelijkheden
Je koopt een vliegticket van KLM en dan kan het zijn dat je vliegt met Etihad Airways, daar kan je de samenwerking aan herkennen. Het betekent een uitbreiding in de mogelijkheden voor beide luchtvaartmaatschappijen. "Ethiad kan Amsterdam nu als hub gaan gebruiken voor vluchten naar het Midden-Oosten", licht BNR's verslaggever Laurens Boven toe vanuit Schiphol.

Naar India
Bovendien opent het mogelijkheden naar India voor KLM. "De CEO van KLM, Peter Hartman, is hier met name zo enthousiast over, omdat Etihad daar al veel op vliegt. Groot nieuws voor Amsterdam, goed voor de Nederlandse economie, heeft Hartman gezegd."

Etihad groeit als kool
Etihad Airways, de luchtvaartmaatschappij uit de Verenigde Arabische Emiraten, is pas 10 jaar oud. "Het bedrijf groeit als kool. Op dit moment hebben ze 70 vliegtuigen en nog 90 in bestelling", aldus Boven.

Gerelateerde artikelen