Beurs30 okt '12 11:57

Imtech schrapt 900 banen

Auteur: Anne-Greet Haars

Technisch dienstverlener Imtech voert een reorganisatie door waarbij 900 banen verloren gaan. Reden is een "onevenwichtige resultaatontwikkeling".

Voor de afvloeiing neemt Imtech een eenmalige voorziening van ongeveer 50 miljoen euro.

"Per saldo is sprake van een sterke groei van het bedrijfsresultaat, maar de bijdrage daaraan vanuit de Benelux en Spanje is, ondanks eerdere maatregelen en bij een verdere voorziene verslechtering van de markt in 2013, te beperkt'', zegt bestuursvoorzitter René van der Bruggen.

"Ten opzichte van goed presterende activiteiten in al onze andere landen en Europese en deels mondiale activiteiten in ICT en Traffic is dit onaanvaardbaar.''

Twee derde Benelux
Van der Bruggen zei in een toelichting tegen het ANP dat de ontslagronde voor twee derde betrekking heeft op de Benelux. Het gaat vooral om personeel bij het onderdeel Gebouwen in Nederland en België. Volgens de topman is de gebouwenmarkt in de afgelopen jaren gestaag verslechterd en is de problematiek inmiddels structureel. "Er staan duizenden vierkante meters leeg en met de tendens naar flexwerken zal daar voorlopig geen verandering in komen.''

Nederland
De bestuursvoorzitter, die in april volgend jaar opstapt, wilde niet zeggen hoeveel ontslagen er per land vallen. Wel stelde Imtech dat de eerder voorgenomen inrichting van een 'flexpool' voor circa 200 medewerkers van Building Services in Nederland vervalt. Deze werknemers maken deel uit van de totale reorganisatie. Daarnaast zal een aantal banen verdwijnen bij de Nederlandse Infra-divisie.

Paar honderd
Volgens vakbond FNV Bondgenoten verdwijnen er "een paar honderd'' banen in Nederland. "We zijn erg geschrokken van dit enorme aantal. Het is niet onverwacht, maar dit is echt een enorme klap voor de werknemers en hun families'', aldus bestuurder Jan Meeder. FNV Bondgenoten gaat dinsdag praten met de top van Imtech.

"Wij willen dat er een fatsoenlijk sociaal plan komt, met werk-naar-werk begeleiding en een fatsoenlijke schadeloosstelling.'' Bij Imtech Nederland werken volgens de bond ongeveer 4000 mensen.

Verdere groei
Exclusief de voorziening verwacht Imtech een verdere groei van het bedrijfsresultaat dit jaar ten opzichte van 2011. Per saldo zal het bedrijfsresultaat dalen, maar de onderneming stelt "ruim'' winstgevend te blijven.

Imtech blijft streven naar een omzet van 8 miljard euro in 2015 en een winstmarge van 6 à 7 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen