Beurs30 dec '12 14:19Aangepast op 30 dec '12 15:08

Ryanair spreekt beschuldiging tegen

Auteur: Pieter van den Akker

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair ontkent dat ze piloten onder druk zet om met minder brandstof te vliegen om daarmee geld te besparen.

De beweringen die daarover zijn gedaan in het KRO-programma Reporter zijn 'feitelijk onjuist'.

Dat stelde Ryanair zondag in een verklaring. "De enige druk die op Ryanair-piloten wordt gelegd, is om prioriteit te geven aan veiligheid. Dat is de reden waarom Ryanair een uitstekend veiligheidsrecord heeft van 28 jaar.''

'In lijn met veiligheidsvoorschriften'
In Reporter vertelden vier piloten van Ryanair dat ze onder druk worden gezet om zo min mogelijk te tanken. Het bedrijf wijst op het officiële rapport over drie vliegtuigen die door slecht weer waren uitgeweken naar Valencia. Volgens Ryanair blijkt daaruit dat alle drie de piloten extra brandstof hebben meegenomen en dat de vliegtuigen 'volledig in lijn met de veiligheidsvoorschriften' waren.

'Geruchten en speculaties'
Volgens Ryanair heeft de redactie van Reporter de reportage 'enkel met geruchten en speculaties' gestaafd. De luchtvaartmaatschappij zegt diep teleurgesteld te zijn, omdat de redactie ,,geen enkele moeite'' heeft gedaan om het verweer van Ryanair tegen de beschuldigingen inhoudelijk in het programma mee te nemen.

Reporter zegt wederhoor te hebben gevraagd aan Ryanair. Dat leidde tot een e-mailwisseling, die via de site van het programma is te bekijken.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) heeft de Ierse overheid naar aanleiding van de uitzending om opheldering gevraagd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen