Beurs4 nov '13 12:03

'Fraudeur vaak manager op leeftijd'

Auteur: ANP Nieuws

Fraudeurs bij bedrijven zijn voornamelijk werknemers tussen de 36 en 45 jaar die langer dan zes jaar in dienst zijn.

Bovendien maakt de fraudeur in het algemeen deel uit van het management van de onderneming en werkt vaak samen met anderen bij het plegen van het misdrijf.

Dit blijkt uit maandag gepubliceerd internationaal onderzoek van KPMG Forensic naar bijna 600 fraudegevallen tussen 2011 en 2013. Eén op de vier fraudes binnen ondernemingen wordt gepleegd door het hoger management en bijna 30 procent door de top van het bedrijf.

Daarnaast is steeds vaker sprake van een gezamenlijk delict in plaats van een actie door één persoon. Bij 70 procent van de onderzochte fraudegevallen werd door een aantal mensen samengewerkt. De meerderheid van de fraudes blijkt vooral mogelijk te zijn door de gebrekkige interne controles binnen de ondernemingen.

Niet verbaasd
Yvonne Vlasman van KPMG Forensic Investigations is niet verbaasd over het feit dat de meeste fraudes gepleegd worden door het management en de bedrijfstop. "Managers hebben in het algemeen toegang tot vertrouwelijke informatie, maar zijn ook in staat allerlei vormen van interne controle te ontlopen. Bovendien beschikken zij vaak over een meer dan gemiddelde kennis van informatietechnologie, een belangrijk voordeel nu zoveel informatie daarin is opgeslagen en cyberfraude vaker gaat voorkomen.''

Bijna 70 procent van de fraudes wordt gepleegd binnen een periode van één tot vijf jaar nadat de fraudeur in dienst is getreden bij de organisatie. Vlasman: "Dat duidt erop dat de fraudeur niet in dienst treedt bij een bedrijf om er te frauderen. Maar veranderingen in de persoonlijke omstandigheden of de druk om in de werksfeer bepaalde doelstellingen te realiseren, kunnen aanleiding geven tot frauduleus gedrag.''

Fraudeurs die alleen opereren blijken overigens aanzienlijke schade te kunnen toebrengen. In één op de drie gevallen bedroeg de totale schade 500.000 dollar of meer en in bijna 10 procent van de fraudes was de veroorzaakte schade zelfs hoger dan 5 miljoen dollar.

Gerelateerde artikelen