Beurs22 nov '13 17:52

Beleggers wachten op richtinggevend nieuws

Auteur: ANP Nieuws

De meeste Europese beurzen sloten vrijdag met zeer bescheiden winsten.

ANP
ANP

Een stijging van het vertrouwen van Duitse ondernemers in de ontwikkeling van de economie zorgde voor een positieve ondertoon, maar beleggers namen vlak voor het weekeinde bij gebrek aan verder richtinggevend nieuws geen nieuwe posities meer in.

De AEX-index sloot 0,1 procent hoger op 395,80 punten en ook de MidKap pluste 0,1 procent, tot 609,38 punten. De DAX in Frankfurt ging 0,3 procent vooruit, terwijl de FTSE in Londen 0,1 procent daalde. De CAC 40 in Parijs won 0,6 procent.

Duitse ondernemers

Onderzoeksinstituut Ifo maakte bekend dat het vertrouwen van Duitse ondernemers in november is gestegen. De index die het ondernemersvertrouwen meet, kwam uit op een stand van 109,3, tegen 107,4 een maand eerder. Economen rekenden in doorsnee op een verbetering tot 107,7. Uit cijfers van het Duitse statistiekbureau bleek daarnaast dat de Duitse economie in het derde kwartaal met 0,3 procent is gegroeid.

De sterkste stijger in de AEX was luchtvaartcombinatie Air France-KLM met een winst van 1,9 procent. Telecomconcern KPN (min 1,4 procent) stond onderaan. Vastgoedfonds Eurocommercial Properties voerde de MidKap aan met een plus van 1,5 procent. Roestvrijstaalproducent Aperam was de hekkensluiter met een min van 2,5 procent.

Novartis leverde in Zürich een eerdere winst in en sloot 0,2 procent lager. Het Zwitserse farmacieconcern begint een aandeleninkoopprogramma met een omvang van 5 miljard dollar (ruim 3,7 miljard euro). Het programma heeft een looptijd van 2 jaar.

UBS

UBS daalde 0,6 procent. De Zwitserse bank heeft met de Europese autoriteiten afgesproken dat de bank niet verder wordt vervolgd wegens manipulatie van rentetarieven. In ruil daarvoor werkt UBS mee met het onderzoek naar het renteschandaal.

De euro stond vrijdagmiddag op 1,3543 dollar, tegen 1,3470 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. Het prijsverschil tussen ruwe Amerikaanse olie en Brentolie liep op tot het hoogste niveau in 8 maanden, door onder meer aanzwellende Amerikaanse voorraden en een gebrek aan vooruitgang in onderhandelingen over het kernprogramma van Iran. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,8 procent tot 94,68 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent duurder, op 110,19 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen