Beurs24 jan '13 10:08Aangepast op 24 jan '13 14:15

Sterkste krimp consumptie in meer dan drie jaar

Auteur: BNR Webredactie

Nederlandse huishoudens hebben in november 3 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Het was de grootste krimp van de consumptie in meer dan 3 jaar, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag.

Consumenten kochten vooral minder duurzame goederen zoals auto’s, meubels, kleding en schoenen. De bestedingen aan duurzame goederen waren in november bijna 12 procent lager dan een jaar eerder. In de maand daarvoor, de eerste maand na de verhoging van het hoge btw-tarief, was er al een afname van bijna 11 procent. "Daar vielen de grootste klappen. We kochten ook 2 procent minder voeding. Diensten deden het ongeveer even goed als een jaar eerder", zegt CBS-woordvoerder Senne Janssen op BNR.

BTW-tarief speelt mee
In oktober werd het hoge btw-tarief verhoogd van 19 naar 21 procent. In september lagen de bestedingen aan duurzame goederen vrijwel op hetzelfde niveau als een jaar eerder. "Het lijkt erop dat mensen hun uitgaven wat naar voren hebben gehaald en dat we daardoor nu in oktober en november de klap extra hard terug zien in de cijfers", legt Janssen uit.

Behalve aan duurdere spullen, gaven huishoudens in november ook minder uit aan voedings- en genotmiddelen (min 2 procent). De bestedingen aan energie en autobrandstof daalden met 3,6 procent. Aan diensten gaven consumenten bijna evenveel uit als een jaar eerder.

Groei
In één sector was wel sprake van groei. "November was iets kouder dan november 2011. Daardoor hebben we met zijn allen iets meer gas verbruikt. Bij de diensten zie je de groei bij de medische dienst, zoals de aanvullende zorgverzekeringen die we in toenemende mate hebben. We hebben ook iets meer uitgegeven aan huisvesting."

De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Gerelateerde artikelen