Beurs24 jan '13 10:23

Economische krimp eurozone zwakt af

Auteur: BNR Webredactie

De economische activiteit in de eurozone krimpt momenteel minder hard dan in de voorgaande maanden.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Markit. De graadmeter voor de economische activiteit in de eurolanden klom in januari van 47,2 naar 48,2. Een score lager dan 50 geeft dat er sprake is van krimp. Zowel in de industrie als in de dienstensector was de krimp minder sterk dan in december. De verbetering was het sterkst in de industrie.

Vooral de Duitse economie toonde tekenen van herstel. De industriële productie kromp er nog altijd, maar aanzienlijk minder dan in de voorgaande maanden. De Duitse dienstensector ging deze maand flink vooruit. De Franse economie gaat wel verder achteruit. Zowel in de industrie als de dienstensector nam daar de activiteit verder af.

Recessie zwakt af
Volgens Markit-hoofdeconoom Chris Williamson wijzen de cijfers erop dat de recessie in de eurozone afzwakt en dat herstel aan de horizon gloort. "Belangrijke indicatoren wijzen erop dat de krimp in de komende maanden verder zal afnemen en een terugkeer naar groei lijkt mogelijk te zijn in de eerste helft van 2013'', zegt hij.

Maar de economische zorgen zijn nog niet voorbij, waarschuwt Williamson. Hij wijst op het toenemende aantal ontslagen in het Europese bedrijfsleven en op de grote verschillen tussen de verschillende eurolanden. "Terwijl het herstel in Duitsland toeneemt, gaat Frankrijk door de diepste krimp sinds het begin van 2009.''

Gerelateerde artikelen