Beurs24 jan '13 15:48Aangepast op 24 jan '13 16:25

Apple duwt Nasdaq omlaag

Auteur: BNR Webredactie

In New York zijn de aandelenbeurzen donderdag gemengd begonnen. Een fors koersverlies van Apple woog zwaar op technologiebeurs Nasdaq.

Beleggers wachten nog op de resultaten van softwaremaker Microsoft, die na de slotbel bekend worden gemaakt.

Index
De Dow-Jonesindex noteerde kort na het begin van de handel 0,2 procent hoger op 13.805 punten. De brede S&P 500 noteerde vlak op 1495 punten en technologiebeurs Nasdaq verloor 0,7 procent tot 3130 punten.

Apple
Apple zakte bijna 11 procent. De iPhone-maker rapporteerde woensdag na de slotbel de zwakste omzettoename in 14 kwartalen. Voor het tweede kwartaal voorspelde Apple daarnaast een omzet die aanzienlijk lager ligt dan de gemiddelde analistenverwachting.

Schuldenplafond
"Gisteren hebben de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden besloten om het schuldenplafond met drie maanden te verlengen. Dat voorstel moet nog wel goedgekeurd worden door de Senaat, maar het lijkt erop dat dat gaat gebeuren", vertelt Peter de Bruin, macro-econoom bij ABN Amro, donderdag op BNR.

"Dat suggereert toch wel dat de Republikeinen niet meer steeds tot het gaatje kunnen gaan bij fiscale onderhandelingen. Bij de besprekingen over de fiscal cliff zag je heel duidelijk een instelling dat als de Republikeinen niet hun zin zouden krijgen, ze er dan voor zouden kiezen om Amerika in een recessie te laten belanden. Veel Amerikanen vonden dat erg onverantwoordelijk en waarderen dit niet. Dit kwam ook naar voren in de laatste peilingen."

Gerelateerde artikelen