Beurs24 jan '13 17:49Aangepast op 24 jan '13 18:43

Europese beurzen eindigen met winst

Auteur: BNR Webredactie

De Europese aandelenmarkten zijn donderdag overwegend met winst de handel uitgegaan. Beleggers putten moed uit meevallende macro-economische cijfers uit Europa, China en de Verenigde Staten.

In Amsterdam sloot de leidende AEX-index 0,3 procent hoger op 354,13 puntren. De MidKap sloot nagenoeg vlak op 552,09 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Frankfurt stegen 0,7 en 0,5 procent, die in Londen zelfs 1,1 procent.

De economische activiteit in de eurozone krimpt in januari minder dan in voorgaande maanden, bleek uit cijfers van onderzoeksbureau Markit. Verder meldde China de sterkste industriële groei in 2 jaar en bleek een index van belangrijke economische indicatoren in de VS in december sterker te zijn gestegen dan verwacht.

Sterkste stijger
Onder de hoofdfondsen in Amsterdam was luchtvaartgroep Air France-KLM met een winst van 4 procent de sterkste stijger. Maritiem dienstverlener SBM Offshore stond onderaan met een min van 1,2 procent. Staalbedrijf ArcelorMittal daalde 0,4 procent na de bekendmaking van een grote reorganisatie bij zijn vestiging in Luik.

Bij de middelgrote fondsen stond de noodlijdende bank en verzekeraar SNS Reaal opnieuw onder druk door angst voor een mogelijke nationalisatie. Het aandeel daalde bijna 10 procent tot 0,69 euro. Het was echter vooral Ziggo dat de MidKap drukte. Het kabelbedrijf daalde 3,8 procent na teleurstellende resultaten.

Mediq
Apothekersbedrijf Mediq was de sterkste stijger in het middensegment met een plus van 3,7 procent. Verzekeraar Delta Lloyd gaat zijn belang van 14 procent in Mediq aanmelden bij investeerder Advent, die dat bedrijf voor 819 miljoen euro wil overnemen.

Een opvallende daler in Helsinki was mobieltjesmaker Nokia. Hoewel het bedrijf in het vierde kwartaal voor het eerst in bijna 2 jaar weer winst heeft gemaakt, besloot het geen dividend uit te keren. Het aandeel kelderde 5,5 procent.

Euro
De euro was 1,3365 dollar waard, tegen 1,3305 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op woensdag. Amerikaanse olie werd 1,1 procent duurder en kostte 96,30 dollar per vat. De prijs van een vat Brentolie steeg 0,6 procent tot 113,47 dollar.

Gerelateerde artikelen