Beurs23 dec '12 13:02

Maniana voor Spaanse begrotingsnorm

Auteur: Fleur de Bruijn

De Europese Commissie zal voorstellen om Spanje en ook Frankrijk meer tijd te geven hun begrotingstekort terug te dringen tot onder de drie procent van het bruto binnenlands product.

Dat schrijft de Spaanse krant El Pais zaterdag op basis van bronnen in Madrid en Brussel.

Volgens de bronnen krijgt Frankrijk een jaar extra de tijd, dus tot 2014, en Spanje nog een à twee jaar langer. Parijs liet zaterdag weten het begrotingsdoel voor 2013 te handhaven, ongeacht eventueel respijt vanuit Brussel.

Het Internationaal Monetair Fonds stelde zaterdag dat Frankrijk het tekort volgend jaar niet onder drie procent krijgt en dat het zal blijven steken op 3,5 procent.

Niet extra bezuinigen
Eurocommissaris Olli Rehn zei vorige maand al dat de doelstellingen van Spanje in februari zullen worden besproken. Hij voegde toe dat het land tot 2014 niet extra hoeft te bezuinigen.

Doelstellingen
Volgens El Pais stemt de Europese Commissie in met een tekort van zeven procent in 2012 en zes procent in 2013. De huidige doelstellingen zijn 6,3 procent dit jaar en 4,5 procent volgend jaar.

Nederland haalt het ook niet
Afgelopen woensdag werd bekend dat de Nederlandse economie volgens het Centraal Planbureau volgend jaar met 0,5 procent krimpt. Hierdoor zou ook Nederland de begrotingsdoelstelling voor 2013 niet halen. Het begrotingstekort komt volgens de nieuwe berekeningen volgend jaar uit op 3,3 procent. Dit zou betekenen dat Nederland nog ongeveer twee miljard extra moet bezuinigen.

Minister Dijsselbloem (Financiën) zei een dag later geen bezuinigingen te verwachten, vanwege de positieve resultaten van de telecomveiling.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen