Beurs9 aug '12 06:26Aangepast op 9 aug '12 08:11

Brood wordt flink duurder

Auteur: Anne-Greet Haars

Al in september gaat de prijs van een brood met 15 tot 20 cent omhoog. Dat verwacht de branchevereniging voor bakkers, de NBO.

En daar blijft het niet bij. Ook koekjes en gebak zullen waarschijnlijk flink duurder worden. Dat zegt de bakkersvereniging tegen BNR.

Vervelend voor de consument, maar goed nieuws voor de graanboeren. “Het is niet het geval dat boeren nu binnen lopen door de hogere graanprijs. We kennen nu een periode dat we op kostprijs produceren nadat we jarenlang heel veel verlies hebben geleden op onze granen”, vertelt Jaap Haanstra, voorzitter vakgroep akkerbouw van LTO Nederland.

Overproductie
“We hebben veel overproductie in de wereld gehad en is de prijs dramatisch laag geweest, dus we zijn heel blij dat de prijs weer in de buurt van de kostprijs komt.”

Haanstra voegt toe dat de boeren wel een beetje profiteren van de hogere prijs. "Maar we produceren alleen nog graan omdat de grond het nodig heeft. Het is al jaren verliesgevend voor boeren.”

Zorgen
Toch maakt de Wereldbank zich grote zorgen over de hogere voedselprijzen, waaronder de graanprijs. “Als men op de best producerende gronden van de wereld eigenlijk al geen winst kan maken, dan kan een Afrikaanse boer met zijn omstandigheden natuurlijk al helemaal geen winst maken en dus geen graan produceren”, zegt Haanstra.

Record
Nu wordt de graanprijs vooral omhoog gestuwd doordat er in Amerika sprake is van een mislukte oogst. Maar volgens Haanstra is er meer aan de gang. “Er zijn twee dingen die opvallen in de cijfers. De eerste is dat er ongeveer 80 miljoen mensen bijkomen elk jaar en het tweede is dat er in het Midden-Oosten meer vlees wordt gegeten. In beide gevallen wordt er meer graan gebruikt. Vanaf nu af aan moet de wereld elk jaar een record maken om de consumptie bij te houden.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen