Beurs17 jan '13 08:48

ASML verwacht stabiele omzet in 2013

Auteur: Pieter van den Akker

ASML verwacht dat er in de loop van dit jaar een einde komt aan de daling van de omzet. Dat maakte de chipmachinefabrikant donderdag bekend.

De omzet van ASML daalde in 2012 met bijna 1 miljard euro en kwam uit op tot 4,7 miljard euro. Zoals het bedrijf eerder al voorspelde, zakte de omzet in de laatste 3 maanden van 2012 tot ongeveer 1 miljard euro. De nettowinst kwam in die periode uit op 298 miljoen euro. Over heel 2012 bleef een winst van 1,15 miljard euro over, ongeveer evenveel als in 2011.

ASML denkt dat de omzet dit jaar uiteindelijk op ongeveer hetzelfde niveau uitkomt als in 2012. Het jaar zal langzaam beginnen, waarna de markt in de tweede helft van het jaar aantrekt, voorspelde financieel directeur Peter Wennink in een toelichting op de cijfers. In het eerste kwartaal komt de omzet naar verwachting uit op 850 miljoen euro.

Nieuwe research
ASML wordt door velen gezien als hét Nederlandse techbedrijf. Aan aandelenanalist Wim Zwanenburg van Stroeve & Lemberger de vraag of ze dat nog steeds zijn. "Dat zijn ze nog steeds", antwoordt hij. "Ze hebben structureel een heel sterke marktpositie in de markt voor chipmachines, met afnemers als Intel en Samsung, waarmee ze vorig jaar ook een akkoord hebben afgesloten voor de investering in nieuwe research. Die klanten zijn ook aandeelhouder geworden."

Zwakke markt
De resultaten waren in het vierde kwartaal lager, vervolgt Zwanenburg. "Maar daar hadden analisten en en ondernemingen al rekening mee gehouden. [...] Dat heeft te maken met ontwikkelingen in de markt voor geheugenchips, die ligt er heel zwak bij. Daarnaast is 75 procent van de omzet gerelateerd aan de pc-markt. En ook die gaat even door een moeilijke periode."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen