Lagarde: banken aan zet met kredieten
Banken moeten meer geld uitlenen aan bedrijven en huishoudens. Dat is hun taak en het wordt tijd dat ze die weer oppakken.
Dat zei IMF-presidente Christine Lagarde bij de studentenbijeenkomst Room for discussion op de Universiteit van Amsterdam. Op die manier kan groei in de eurozone volgens Lagarde weer gestimuleerd worden. En die schone taak is in eerste instantie aan de centrale bankiers, vindt ze, nu blijkt dat de renteverlaging die ECB-baas Mario Draghi vorige week invoerde nog niet heeft geleid tot goedkopere leningen.
"De huidige paradox is dat het renteniveau in de eurozone is verlaagd", meent Lagarde. "Maar als je op dit moment een kleine ondernemer bent in Spanje of elders in de eurozone is de kans dat je een lage rente krijgt klein; je krijgt waarschijnlijk juist te maken met een hoge rente. Er is hier iets wat niet werkt zoals zou moeten, en ik denk dat centrale bankiers bijeen moeten komen en moeten achterhalen waarom banken niet doen wat hun taak is."
Kredietverlening stimuleren
Onduidelijk is nog hoe de centrale bankiers van de eurozone dit probleem precies moeten oplossen. Ze zijn behoorlijk verdeeld over de vraag of de ECB de taak heeft om kredietverlening aan het MKB te stimuleren. Een belangrijke rol is volgens Lagarde weggelegd voor de Europese investeringsbank.
Lagarde erkent dat het IMF de gevolgen van het bezuinigingsprogramma voor Griekenland heeft onderschat. De verwachtingen moesten constant bijgesteld worden omdat de economische omstandigheden alleen maar verslechterden. Maar ze blijft erbij dat uiteindelijk wel de juiste maatregelen zijn genomen.
Betogers
De ontmoeting van IMF-president Christine Lagarde met studenten van
de Universiteit van Amsterdam werd dinsdag kortstondig verstoord door
activisten. Zij vonden onder meer dat het IMF te weinig oog heeft voor de gevolgen van de bezuinigingen in landen als Griekenland. Volgens de politie zijn er geen activisten aangehouden.
Nadat de groep actievoerders door beveiligers uit de zaal was verwijderd, ging de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds nog wel in op de kritiek van de activisten. "Wij richten ons beleidsadvies altijd op groei die zoveel mogelijk mensen bereikt. Groei is alleen duurzaam als de vruchten ervan goed worden verdeeld, dat zeggen we overal. Het is vervolgens aan overheden om beslissingen te nemen.''