Beurs28 mei '13 06:30Aangepast op 28 mei '13 08:13

Duits-Franse New Deal voor Zuid-Europese jeugd

Auteur: Thijs Baas

Frankrijk en Duitsland willen miljarden investeren om de jeugdwerkloosheid in met name Zuid-Europa aan te pakken. Beide landen presenteren hun plannen vanmorgen in Parijs.

Bondskanselier Merkel zegt dat ze de Europese economie weer wat vertrouwen wil geven met het initiatief. Daarvoor wordt 6 miljard gestoken in onderwijs, taalcursussen en vliegtickets. In de uitgelekte plannen staat dat bedrijven die jongeren aannemen, voordeliger kunnen lenen. Ook is er sprake van internationale stages en van het makkelijker maken voor studenten om een eigen bedrijf te beginnen.

Mogelijk komt er subsidie van de Europese Investeringsbank aan bedrijven die jongeren in dienst nemen. Het geïnvesteerde bedrag kan uiteindelijk oplopen tot 60 miljard euro, rekent Europa-verslaggever Anke Truijen voor.

In Griekenland en Spanje zit ongeveer de helft van de jongeren zonder baan.

Werkervaring
Volgens Sonja Bekker, onderzoeker aan de Tilburg University, gespecialiseerd in Europees arbeidsmarktbeleid, zit er wel muziek in de uitgelekte plannen. "Dat kan zeker werken, helemaal als die leningen omgezet worden in echte banen. Maar voor jongeren zal het op korte termijn in ieder geval de broodnodige werkervaring en netwerken opleveren. En dat hebben ze echt nodig."

Pr-stunt
Toch wordt links en rechts ook gesproken van een pr-stunt van Duitsland om zijn imago in Zuid-Europa wat op te poetsen. Dit imago heeft nogal een deuk gekregen door de harde bezuinigingen, zegt Truijen. "Als je kijkt naar die demonstraties in de zuidelijke Europese landen, waar Merkel vaak als Hitler werd afgebeeld: het is aan Duitsland om dat tij te keren en vooral draagvlak te creëren bij die mensen voor goed beleid en Europa en vooral het radicaliseren van deze werkloze jongeren te voorkomen en echt te gaan werken aan banen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen