Beurs25 jul '13 09:51Aangepast op 25 jul '13 11:33

Ondernemers zien het iets zonniger in

Auteur: ANP Nieuws

De ondernemers in de Nederlandse industrie waren in juli iets minder pessimistisch dan in juni. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

ANP
ANP

Het cijfer dat het producentenvertrouwen aangeeft steeg van -4,1 naar -3,5. Het vertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende 3 maanden, het oordeel over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie.

"De ondernemers waren in juli een stuk minder pessimistisch over hun orderpositie. Daarnaast waren zij iets minder negatief over de verwachte productie. Het oordeel over de voorraden verslechterde daarentegen'', stelt het CBS.

De productiecapaciteit van de industrie verbeterde in juli tot 77,4 procent. De bezettingsgraad was daarmee een stuk hoger dan in april (75,6 procent). In de voorgaande kwartalen daalde de bezettingsgraad volgens de onderzoekers nog.

Import en export
"Vooral de bedrijven die exporteren, zoals bedrijven in de chemische industrie en raffinaderijen, de olieverwerkende industrie en de metaalbranche, gaat het relatief goed en ook de voedingsindustrie doet het redelijk goed. Voor bedrijven in de hout- en bouwmaterialen, kledingindustrie en in de grafische industrie blijft het toch in mineur", zegt Senne Janssen van het CBS.

Ook valt op dat de bezettingsgraad in de industrie, de mate waarop de installaties worden benut, is weer gestegen. "Dat is een tijd geleden. Ook dat is wel een indicatie dat het wellicht een klein stapje is richting herstel."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen