Eerste Kamer akkoord met garantieconstructie DNB
Een ruime Eerste Kamermeerderheid is dinsdagavond akkoord gegaan met de garantieregeling van 5,7 miljard euro aan De Nederlandsche Bank.
De staat ontvangt in ruil daarvoor de komende jaren in totaal 3,2 miljard euro aan winstafdracht. De regeringspartijen kregen steun van oppositiepartijen CDA, D66, GroenLinks, SP en OSF. Het Centraal Planbureau nam de winstafdracht van ruim 800 miljoen van dit jaar al als meevaller mee in de berekening van het begrotingstekort van dit jaar.
Zuid-Europa
Op initiatief van DNB besloot minister Dijsselbloem van Financiën kort geleden tot de deal waarbij de staat de garanties op zich neemt voor risico's die DNB loopt op leningen aan Zuid-Europese probleemlanden. Volgens de redenering is dat de staat als puntje bij paaltje komt tóch altijd als achtervang geldt voor DNB. Partijen als CDA, SP, PVV en ChristenUnie kwamen wel met forse kritiek op de constructie.
Ook oud-DNB-directeur en hoogleraar economie Lex Hoogduin was kritisch en sprak tijden een hoorzitting in de Tweede Kamer van 'creatief boekhouden met de geur van een truc'. De Algemene Rekenkamer vond de toch al bestaande 'symbiotische verhouding' tussen staat en DNB genoeg reden om geen bezwaar te maken. Kees Vendrik van de Rekenkamer sprak in dat kader van 'een hoog vestzak-broekzakgehalte'.