Beurs11 jan '13 13:27

Vlaanderen zoekt Nederlandse bouwvakkers

Auteur: Anne-Greet Haars

Vlaanderen is dringend op zoek naar Nederlandse bouwvakkers en ingenieurs. Er is daar namelijk een tekort aan bouwpersoneel. En Nederlanders hebben de voorkeur boven Polen of Portugezen.

Dat komt omdat de Poolse en Portugese bouwvakkers eerst nog de taal moeten leren. Mark Dylan, directeur-generaal van de Vlaamse aannemers-organisatie VCB, vertelt vrijdag op BNR dat het werk de afgelopen jaren alleen maar is toegenomen. "Na de crisis in 2008 hebben we 5000 mensen meer in de bouwsector werken dan enkele jaren geleden."

Instroom vs uitstroom
Het aantal opdrachten in Vlaanderen blijft redelijk op peil, vertelt Dylan. "Het blijft constant, maar veel mensen verlaten de sector door ouderdom en pensionering. De instroom van nieuwe mensen is te klein, dus er is een groeiend tekort aan geschoolde werknemers. En dat is op elk niveau: het uitvoerend personeel, de technische bediening en ingenieurs."

"We hebben nog geen contact gehad met onze Nederlandse collega's over dit thema. In Nederland zijn er veel werkzoekenden in de bouwsector, dus ik denk dat we hier een win-win situatie kunnen creëren", vertelt Dylan.

Cultuur
En volgens Dylan passen de Hollandse bouwvakkers goed in de Belgische bouwcultuur. "Nederlanders zijn wel direct, maar op de bouwwerf is men sowieso direct. En ook in België wordt er gefloten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen