Beurs24 nov '12 23:50

Bankenfederatie: Basel III moet op lange baan

Auteur: Thijs Baas

De Europese Banken Federatie (EBF) wil uitstel bij de invoering van Basel III, de strengere kapitaaleisen voor banken. Daarvoor is een verzoek ingediend bij de Europese Commissie.

Dat meldt FD.nl. Het verzoek volgt kort op de mededeling van de Amerikaanse toezichthouder dat daar de nieuwe regels naar verwachting niet al in 2013 in werking zullen treden. De EBF is van mening dat er sprake is van oneerlijke concurrentie als Europese banken de regels eerder moeten uitvoeren dan hun Amerikaanse tegenhangers.

Jaar uitstel
Daarom vraagt de organisatie in een brief aan eurocommissaris Michel Barnier van interne markt om een jaar uitstel. De regels van Basel III zijn een reactie op de kredietcrisis, die in 2007 begon. Ze eisen wereldwijd van banken dat die hun kapitaalbuffer verdrievoudigen om te voorkomen dat deze in de toekomst afhankelijk zijn van staatssteun.

Volgens het oorspronkelijke plan zouden de regels vanaf 1 januari 2013 stap voor stap worden ingevoerd. "We maken ons ernstige zorgen dat de uitlatingen van de Amerikaanse autoriteiten ernstige gevolgen kunnen hebben voor de internationale concurrentiepositie van Europese banken", meldt de brief van de EBF, waarover persbureau Reuters inmiddels beschikt.

Europese toezichthouder
Europese banken kampen volgens de organisatie met veranderende kapitaaleisen en liquiditeitsbuffers. Daar komt nog eens de oprichting van een Europese toezichthouder overheen. "Tegelijkertijd hoeven onze Amerikaanse concurrenten niet aan vergelijkbare eisen te voldoen, ook niet in de nabije toekomst."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen