Beurs11 jun '13 10:51

Rasondernemer Aad Ouborg maakt lichtste koffers ter wereld

Auteur: BNR Webredactie

Als er in ons land nou één rasondernemer is, dan is het wel Aad Ouborg. Hij werd groot met de merken Babyliss en Princess. Inmiddels omvat zijn Ouborg-groep van alles: van hockeysticks tot monumenten, en van een theater tot koffers.

Ouborg, dinsdag te gast in BNR Paul van Liempt, maakt van de gelegenheid gebruik toe te lichten waarom hij in de koffers is gegaan. "Hoeveel koffermerken zijn er nou? U kunt er waarschijnlijk twee noemen."

Ouborg wil er maar mee zeggen dat hij zeker wist dat er geld mee te verdienen viel. "Ik dacht 'wow, dit is een gat in de markt'. En dat is ook echt zo. Je hebt enorm veel eigen labels in de wereld, maar weinig echte merken."

Weegschaal in koffer
De handel in koffers is van oudsher een heel traditionele markt, aldus Ouborg. "Het was altijd zwart, zwaar en saai. Maar de wereld gaat nu veranderen. De komende vijf jaar gaat de wereldwijze omzet van 20 miljard naar 50 miljard, alleen in koffers. Waarom? Alle luchtvaartmaatschappijen gaan geld vragen voor te zware koffers. Dus wij hebben de lichtste koffers ter wereld gemaakt, die nog maar twee of drie kilo wegen. Dan kan je extra bagage meenemen. Het mooiste is: we hebben koffers gemaakt met een bagageweegschaal erin. Dus je ziet op vakantie meteen in je hotel hoe zwaar je koffer is. Want dat is de grootste ellende, dat je een nieuwe koffer moet kopen op Schiphol."

Overname
Eind 2009 verkocht Ouborg (1959) de Princess-tak die huishoudelijke apparaten maakte aan het Duitse bedrijf WMF. Dat verkocht het onlangs weer aan een Nederlandse groep investeerders. Het werd hem enkele maanden geleden te koop aangeboden, maar hij bedankte voor de eer. "Ik vind niet dat je als je iets verkoopt weer terug moet komen. Ik heb het ook niet voor niets verkocht. Ik heb het verkocht omdat ik dertig jaar lang de wereld ben rondgegaan, altijd druk ben geweest en vijf kinderen heb. Ik dacht: nu is het tijd voor de kinderen."

Klik op de geluidsfragmenten in de gele balk om te luisteren naar het interview met Aad Ouborg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen