Beurs12 mrt '13 11:35Aangepast op 12 mrt '13 18:05

Banken verheugd over hypotheekplannen

Auteur: BNR Webredactie

Bouwsector, banken en de politiek zijn enthousiast over de vooruitgang van het plan om pensioenfondsen hypotheken te laten financieren.

'Verkenner' Kees van Dijkhuizen liet maandag weten dat er beweging zit in het plan om pensioenfondsen, die honderden miljarden beheren, te laten investeren in hypotheken. Hij overlegde hier de afgelopen weken over met de financiële sector, in opdracht van minister Stef Blok van Wonen.

Dijsselbloem
"Dit zou voor Nederland economisch gezien echt belangrijk zijn'', zegt minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën). Hij wil zo snel mogelijk met pensioenfondsen, banken en verzekeraars om tafel, onder meer om vast te stellen welke risico's er precies zijn en wie ze draagt. "Ik denk dat we eruit komen.''

Volgens de minister lenen Nederlandse banken meer uit aan hypotheken dan ze in Nederland aan spaargeld binnen krijgen. Dat verschil moeten ze nu bijlenen in het buitenland en dat is altijd risicovoller en duurder dan wanneer ze door Nederlandse pensioenfondsen worden geholpen.

Branche
Bouwend Nederland ziet het plan het liefst zo snel mogelijk doorgevoerd. De branchevereniging denkt dat banken hierdoor verlichting krijgen, zodat ze meer en ruimere hypotheken en bedrijfskredieten kunnen verstrekken, wat weer tot een impuls voor de bouw leidt. De Vereniging Eigen Huis (VEH) hoopt dat de hypotheekrente hierdoor kan gaan dalen.

Banken
Ook de banken toonden zich verheugd. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) wordt Nederland minder afhankelijk van de internationale kapitaalmarkt en blijft een betaalbare financiering van woningen gewaarborgd.

"Het is in het belang van consumenten dat banken en pensioenfondsen met elkaar in gesprek zijn om te kijken hoe institutionele beleggers kunnen bijdragen aan de hypotheekfinanciering in Nederland", zegt een NVB-woordvoerder.

Verder overleg nodig
Blok besloot in december om Van Dijkhuizen, vicevoorzitter van de bank NIBC en voormalig thesaurier-generaal van het ministerie van Financiën, aan het werk te zetten.

Hoewel er beweging zit in het plan, zijn er nog wel haken en ogen. Daarom is verder overleg nodig over onder meer de risico's voor de pensioenfondsen. Een van de mogelijkheden is de overdracht van het minst risicovolle deel van de hypotheekportefeuille, de NHG-hypotheken, aan een nationale instelling.

Gerelateerde artikelen