Beurs30 mrt '12 16:13

Amsterdam wil opheldering over fraude

Auteur: Harmen Simon Teunis

De gemeente Amsterdam wil opheldering van vervoersbedrijf GVB over de vermeende fraude en onregelmatigheden bij het bedrijf.

De gemeente heeft de algemeen directeur en de voorzitter van de raad van commissarissen gevraagd haar vrijdag nog voor 18.00 uur te informeren over de relevante feiten.

Het GVB besloot donderdag een onafhankelijk feitenonderzoek te laten doen naar mogelijke fraude. Aanleiding waren berichten dat er "onregelmatigheden" zijn geweest rond de invoering van de ov-chipkaart. De Telegraaf kwam hiermee naar buiten en meldde dat er miljoenen zijn verdwenen.

De Telegraaf schreef dat de toenmalige raad van bestuur wist van de situatie. Toenmalig bestuursvoorzitter Gertjan Kroon liet donderdag weten zich niet te herkennen in "de geschetste sfeer in het artikel". De GVB-directeur Bart Schmeink zei niet te twijfelen aan de integriteit van het bedrijf.

Onderzoeksrapporten
De gemeente heeft ook verschillende onderliggende documenten opgevraagd, waaronder eerdere onderzoeksrapporten. De gemeente wil ook weten welke stappen de raad van commissarissen van plan is te zetten en wat haar eigen rol hierbij gaat zijn. Op grond van deze informatie zal de gemeente zich een oordeel vormen over de mogelijke vervolgstappen. Amsterdam bezit 100 procent van de aandelen van het ov-bedrijf, dat in 2007 verzelfstandigd is.

Gerelateerde artikelen