Beurs25 mrt '13 02:38Aangepast op 25 mrt '13 13:19

Reddingsplan Cyprus definitief rond

Auteur: Thijs Baas

Cyprus is met zijn kredietverstrekkers tot een definitief akkoord gekomen over een reddingspakket van 10 miljard euro voor het land.

President Nicos Anastasiades van Cyprus onderhandelde in Brussel met de internationale geldschieters over de voorwaarden voor de noodhulp, waaraan de ministers van Financiën van de zogenoemde eurogroep vervolgens hun goedkeuring gaven. 

Afroming spaardeposito's
Uit het herziene reddingspakket is de eenmalige heffing op alle spaartegoeden geschrapt. Die in Cyprus omstreden maatregel zou zijn vervangen door een grotere afroming van deposito's boven de 100.000 euro. Anastasiades spreekt van een akkoord dat in het belang is van het volk van Cyprus én de Europese Unie.

Het parlement van Cyprus hoeft de overeenkomst die hun overheid met de internationale kredietverstrekkers heeft gesloten, niet goed te keuren. Dat zei de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble. "De commissie heeft ons laten weten dat de noodzakelijke wetgeving al is goedgekeurd. Aanvullende wetgeving zou nodig zijn geweest als er een heffing op niet-verzekerde deposito's zou zijn opgelegd, maar niet voor de herstructurering van de betreffende banken."

Voorwaarden
Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt het reddingspakket. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer vindt dat het voldoet aan de vooraf gestelde voorwaarden en vindt het vooral van belang dat de kern van het probleem in Cyprus wordt aangepakt door een grondige hervorming van de bankensector.

Coalitiegenoot VVD zegt opgelucht te zijn dat spaarders tot een ton worden ontzien en dat Cyprus zijn bankensector structureel gaat veranderen. D66 en GroenLinks zijn overwegend positief, terwijl het CDA nog veel vragen heeft. Volgens Kamerlid Eddy van Hijum is het niet goed dat in eerste instantie twijfel is gezaaid over de garantie over spaartegoeden tot een ton.

Hoewel het spaargeld in het definitieve pakket wordt gegarandeerd is volgens Van Hijum 'de geest uit de fles'. 

Opgesplitst
De op een na grootste bank van het land, Laiki, wordt per direct opgesplitst, waaarbij het 'gezonde' deel in handen komt van de Bank of Cyprus, de grootste bank.

Volgens voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de eurogroep komt met het akkoord een einde aan dagen van onzekerheid. De Europese commissaris voor de euro, Olli Rehn, voorziet nog wel een 'zeer moeilijke, zware tijd' voor de Cyprioten.

De belangrijkste verandering in vergelijking tot de deal van vorige week is dat spaarders tot 100 duizend euro niet mee hoeven te betalen, vertelt verslaggever Anke Truijen vanaf Cyprus. "Deposits van meer dan 100 duizend euro zullen flink moeten gaan inleveren, maar het is nog onduidelijk hoeveel en wat het percentage is. Dat zal komende weken duidelijk worden."

Faillissement afgewend, maar zware deal
Het sluiten van de bank Laiki is wat veel mensen vreesden de afgelopen dagen, gaat ze verder. "Duizenden mensen zullen hun baan verliezen en vrezen ook voor werkloosheid. Cyprus leent heel erg zwaar op de bankensector en het is de vraag of de positie van president Anastasiades houdbaar is. Ondanks de bescherming van de kleine spaarders lijkt dit pakket op het eerdere pakket dat door het parlement is weggestemd. Voor de Cyprioten is dit toch een zware deal, ondanks dat het faillissement is afgewend."

'Spaarders moeten bloeden'
Het land is van de afgrond gered, maar spaarders bij probleembanken 'zullen moeten bloeden'. Dat is de versie die staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) er maandagochtend in Brussel op nahield. Weekers erkende dat de spaarders van de twee grootste banken van Cyprus hard worden getroffen. Weekers benadrukte dat de deal staat of valt met de uitvoering. "We zullen heel goed de vinger aan de pols houden."

Gerelateerde artikelen