
Het retourpinnen is goed voor de veiligheid, gelooft bedenker Henk Kok. De directeur van Detailhandel Nederland denkt dat een aantal branches veel interesse heeft, zo zei hij woensdag in BNR Paul van Liempt.
Lege kassa
Waarom retourpinnen zo'n goed idee is? Kok: "Allereerst omdat er dan heel veel minder contant geld in de kassalade van de winkelier zit. En het is ook heel makkelijk, denk ik. Als u morgen wat koopt en het dezelfde dag nog terugbrengt omdat het niet past of niet goed is, hoeft u dat geld niet contant in uw handen te krijgen. U kunt het gewoon weer op uw rekening hebben."
Prettig, weet Kok, want 'u wilt over het algemeen graag uw aankopen pinnen'.
Bonnetje
Retourpinnen is eigenlijk gewoon pinnen, maar dan in omgekeerde richting, legt Kok uit. "In plaats van dat het geld van uw rekening naar die van de winkelier gaat, gaat het van de winkelier naar uw rekening. U stopt de pas in de automaat, de winkelier stort het op uw rekening, u krijgt het bonnetje mee en het geld staat weer op uw rekening."
Retour
Het is niet gezegd dat alle winkels en alle branches geschikt zijn voor het retourpinnen. "Er zijn bepaalde plaatsen waar veel contant geld in huis moet worden gehaald om retouren te betalen. Die zullen zich er als eerste voor melden. Maar er zullen ook winkels zijn die zeggen 'voor ons hoeft dat niet'. Maar ik kan me voorstellen dat het heel erg gewenst is in mode-, doe-het-zelf of elektronicawinkels."
Klik hier om te luisteren naar het interview met Henk Kok, directeur van Detailhandel Nederland.