Beurs31 jul '13 14:47Aangepast op 31 jul '13 15:04

Groei Amerikaanse economie verrast

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal sterker gegroeid dan verwacht. In het eerste kwartaal viel de groei echter juist aanzienlijk lager uit dan eerder gemeld.

Dat bleek woensdag uit nieuwe cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel.

's Werelds grootste economie groeide vorig kwartaal met 1,7 procent op jaarbasis, zo bleek uit een eerste raming. Uit een nieuwe schatting bleek verder dat de groei in het eerste kwartaal slechts 1,1 procent bedroeg. Eerder werd voor die periode een toename met 1,8 procent gemeld. Op basis daarvan voorspelden economen voor het tweede kwartaal gemiddeld een terugval tot 1 procent.

De groei in het afgelopen kwartaal was vooral te danken aan de opbouw van voorraden. De uitgaven van consumenten namen met 1,8 procent toe, na een stijging met 2,3 procent in de eerste 3 maanden van het jaar.

De statistici stelden ook de groeicijfers van de voorgaande jaren bij. Daaruit bleek onder meer dat de Amerikaanse economie vorig jaar met 2,8 procent is gegroeid, in plaats van met 2,2 procent zoals eerder werd gemeld. In de recessie van 2007 tot en met 2009 werd de Amerikaanse economie 4,3 procent kleiner, in plaats van de eerder geschatte krimp met 4,9 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen