Beurs4 dec '13 16:23Aangepast op 4 dec '13 17:34

'Reorganisatie Achmea past in trend'

Auteur: Marjan van den Berg

De reorganisatie bij Achmea is “fors”, maar past in een ontwikkeling die in de verzekeringssector aan de gang is. Dat zegt algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars op BNR.

Bij Achmea verdwijnen 4.000 banen. Weurding noemt als een van de oorzaken de hevige concurrentie die gaande is op een vrijwel verzadigde markt. “Dat geeft een enorme druk op kosten. Dat vraagt van maatschappijen om daar heel alert op te zijn.”

Of dit betekent dat meer verzekeraars tot massa-ontslagen overgaan, is volgens Weurding moeilijk te zeggen. “Ik heb geen glazen bol, dus het is lastig. Het is een ontwikkeling die we al zien vanaf 2008. Alle maatschappijen zullen hun verantwoordelijkheid op dat gebied nemen.” Daarmee bedoelt Weurding onder meer dat zij hun dienstverlening en producten moeten aanpassen aan wat de klant wil.

Internet
Zo blijken klanten steeds meer hun zaken via internet te willen regelen. Vooral in het laatste jaar heeft deze ontwikkeling flink doorgezet, zei Achmea-bestuursvoorzitter Willem van Duijn. "Wij zien natuurlijk het gewijzigd klantgedrag ook de afgelopen jaren al, maar het is inderdaad een toename in de laatste periode die heel zichtbaar is geworden."

Wim Groot, hoogleraar Gezondheidseconomie aan de Universiteit van Maastricht, waarschuwt dat Achmea wel moet oppassen dat het nu niet te hard gaat snijden in de dienstverlening, "want dat is wel een van de belangrijke argumenten voor verzekerden om voor een verzekeraar te kiezen".

Gerelateerde artikelen