Beurs28 jan '13 09:11Aangepast op 28 jan '13 09:47

AEX opent hoger

Auteur: BNR Webredactie

De beurs in Amsterdam is maandag hoger geopend. De andere Europese beurzen lieten bij de opening weinig beweging zien.

Beursplein 5 werd maandagochtend overspoeld door een stroom aan adviesverhogingen voor AEX-fondsen, zoals SBM Offshore, TNT Express, ASML en Ahold.

"Het is een bescheiden plusje, maar je kunt wel zien dat het optimisme van de eerste weken van dit jaar nog even doorzet", aldus BNR's economieredacteur Paul Laseur.

Index
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,2 procent hoger op 356,53 punten. De MidKap-index steeg 0,7 procent tot 556,35 punten. De beurs in Londen bleef ongewijzigd. Parijs en Frankfurt verloren 0,1 procent.

SBM Offshore
Maritiem dienstverlener SBM Offshore was de grootste stijger in de AEX met een plus van 3,8 procent na een adviesverhoging door Morgan Stanley. Chipmachinefabrikant ASML en pakketvervoerder TNT Express profiteerden ook van verhogingen van het beleggingsadvies en klommen 3 procent. Luchtvaartgroep Air France-KLM stond onderaan met een min van 1,7 procent.

SNS Reaal
In de MidKap ging SNS Reaal aan kop met een winst van 4,6 procent.  De bank en verzekeraar werkt aan een oplossing voor zijn financiële problemen, waarbij ook private investeerders betrokken zijn. Als het lukt dit scenario te realiseren, komt er onder meer een omvangrijke aandelenemissie. SNS Reaal benadrukt dat er nog geen beslissingen zijn genomen.

Tankopslagbedrijf Vopak klom 1,4 procent na een adviesverhoging door Exane BNP Paribas. Enige daler in het middensegment was voedingsbedrijf Wessanen met een verlies van 0,8 procent.

Ryanair
In Dublin zakte Ryanair 2,2 procent ondanks een verhoging van de winstverwachting. De Ierse prijsvechter vervoerde in het derde kwartaal meer passagiers tegen hogere prijzen. De nettowinst klom daardoor tot 18,1 miljoen euro, van 14,9 miljoen euro een jaar eerder. De winstverwachting voor het hele boekjaar, dat eindigt op 31 maart, werd opgeschroefd tot 540 miljoen euro.

Valuta
De euro was 1,3427 dollar waard, tegen 1,3455 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 95,83 dollar per vat. Brentolie zakte 0,3 procent in prijs tot 112,97 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen