Beurs22 jan '13 16:50

FNV: arbeidsomstandigheden AH deugen niet

Auteur: Anne-Greet Haars

De FNV komt met een behoorlijk heftige aanklacht tegen Albert Heijn. De arbeidsomstandigheden in de distributiecentra van de grootste supermarktketen deugen van geen kant.

Medewerkers worden opgejaagd om de productienormen te halen. En wie klaagt, wordt geïntimideerd. Zo zouden medewerkers die een paar dagen vrij willen, te horen krijgen dat ze dan meteen maar helemaal weg moeten blijven. Het zijn vooral Poolse uitzendkrachten die het zwaar te verduren hebben.

Intimidatie
De bond bundelde de klachten in een zwartboek. Verslaggever Laurens Boven sprak met Ron Meijer van FNV Bondgenoten. "We kennen Albert Heijn als een knusse supermarkt, maar de rauwe werkelijkheid is heel anders. Met name de uitzendkrachten worden geïntimideerd en en opgejaagd."

"Het komt er op neer dat ze 425 minuten per dag moeten werken, slepen en sjouwen. In de afgelopen tien jaar is dat bijna verdubbeld. Dat kan je voor een deel verklaren door slimmer werken, maar voor het grote andere deel vooral doordat ze opgejaagd worden. Ze moeten constant harder werken."

Onzeker contract
Volgens Meijer is het punt dat dat inmiddels ongeveer 1 op de 4 Nederlanders een onzeker contract heeft. "Het doet er de vakbond niet toe van welke nationaliteit bent en voor hoelang je hier blijft, maar dat Albert Heijn met de helft van het personeel op deze manier omgaat. En ook de andere helft van het personeel wordt opgejaagd. Het gaat over veel meer dan alleen de Poolse uitzendkrachten."

Oproep
Meijer roept minister Lodewijk Asscher op om zich in te zetten voor de werknemers van Albert Hein.

Albert Heijn wilde niet in de uitzending reageren, maar laat weten verbaasd te zijn over het rapport van de FNV.

Gerelateerde artikelen