Beurs2 apr '13 12:23

Goede start korte beursweek

Auteur: Thijs Baas

De Europese aandelenmarkten hebben na het paasweekeinde meteen de weg omhoog weten te vinden.

Overnamespeculaties rond Vodafone brachten leven in de handel. De AEX-index noteerde aan het eind van de ochtend 0,4 procent hoger op 349,48 punten, de MidKap steeg 0,3 procent tot 528,27 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er 0,6 en 0,9 procent bij.

Vodafone wist er in Londen ruim 5 procent bij te snoepen, na berichten dat de Amerikaanse telecombedrijven AT&T en Verizon Communications volgens de website FT Alphaville een overname van de Britse telecomgigant Vodafone overwegen. Vodafone zou goed zijn voor een totale waardering van 191 miljard euro, de grootste overname ooit.

Cyprus
In Cyprus werd de beurshandel dinsdag weer hervat. De hoofdgraadmeter in Nicosia leverde ruim 2 procent in. Op 15 maart werd er voor het laatst gehandeld op de Cypriotische beurs. In de weken daarna moest het land van een financiële ondergang worden gered door Europa. De handel in de aandelen van Bank of Cyprus en Popular Bank is nog tot 15 april onderbroken.

Op macro-economisch vlak bleek dat de activiteit in de Europese industrie in maart verder is gekrompen. De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone zakte van 47,9 naar 46,8. Een uitslag lager dan 50 wijst op krimp. De index voor de Duitse industrie zakte vorige maand van 50,3 naar 49. De werkloosheid in de eurozone bleef in februari stabiel op 12 procent.

ArcelorMittal
Staalconcern ArcelorMittal was de grootste daler in de AEX met een verlies van 3,6 procent. Vastgoedbedrijf Corio leverde 0,4 procent in na een adviesverlaging door Exane. Verzekeraar Aegon was de grootste stijger met een plus van 1,6 procent.

De euro was 1,2835 dollar waard, tegen 1,2820 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie bleef stabiel op 97,10 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent duurder, op 111,38 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen