Beurs3 apr '13 12:22

Rust overheerst op Europese beurzen

Auteur: Thijs Baas

De Europese aandelenbeurzen hielden zich de hele ochtend behoorlijk gedeisd. De koerswinsten van een dag eerder kregen geen vervolg.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,1 procent lager op 352,18 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 531,31 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,1 en 0,4 procent.

Stevige stijging
"We blijven mooi op niveau liggen na de stevige stijging van gisteren. Het is wachten op cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt en binnenkort komen in de VS ook de eerste bedrijfsresultaten over het afgelopen kwartaal naar buiten. Daarbij is het vooral belangruijk dat de vooruitzichten van de bedrijven zijn", zegt beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.

Het banencijfer van salarisstrookverwerker ADP zal in de loop van de dag verschijnen en vormt een indicator voor het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid. Dat wordt vrijdag vrijgegeven. Daarnaast is het wachten op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag.

In Londen zakte Vodafone ruim 2 procent. Het Amerikaanse telecomconcern Verizon heeft ontkend dat het samen met concurrent AT&T een bod overweegt op de Britse branchegenoot Vodafone. Het aandeel klom dinsdag bijna 6 procent door speculatie op een mogelijk bod van Verizon en AT&T. Verizon herhaalde wel interesse te hebben in het belang van Vodafone in Verizon Wireless, de draadloze tak van het concern.

Randstad
Uitzender Randstad was de grootste daler in de AEX met een verlies van 3,9 procent. SBM Offshore volgde met een min van 2,3 procent tot 12,75 euro. De maritiem dienstverlener heeft de uitgifteprijs van zijn claimemissie vastgesteld op 10,07 euro per gewoon aandeel. Bierbrouwer Heineken was de grootste stijger met een plus van 1,8 procent.

ArcelorMittal verloor 1,7 procent. Volgens de Amerikaanse bank Citigroup moet het staalconcern dieper in de eigen organisatie snijden om de problemen in Europa het hoofd te bieden. De Europese staalsector kampt volgens Citigroup met een overcapaciteit van 40 tot 50 miljoen ton.

De euro was 1,2827 dollar waard, tegen 1,2834 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 96,81 dollar per vat. Brentolie werd eveneens 0,4 procent goedkoper, op 110,22 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen