Beurs28 nov '12 13:00

Bouwsector blijft aanmodderen

Auteur: Thijs Baas

De totale bouwproductie daalt dit jaar met 7 procent en volgend jaar nog eens met 3 procent. Vooral de woningbouw krijgt rake klappen. Daar wordt 16 procent minder geïnvesteerd.

Dat schrijft het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in een woensdag verschenen rapport. Het aantal arbeidsplaatsen daalt de komende 2 jaar met dik 20.000, nadat er de afgelopen 4 jaar al grofweg 55.000 banen zijn geschrapt. EIB voorziet voor 2014 nog geen herstel van enige betekenis, maar "in 2015 kan de bouwproductie weer duidelijk aantrekken''.

Dat hangt wel af van de vraag of de vergunningverlening volgend jaar weer op gang komt. De maatregelen uit het lente- en regeerakkoord hebben volgens EIB ,,een stevig negatief effect'' op de woningbouw in de komende jaren. Dit geldt zowel voor de koopsector als de huursector.

Hypotheekrenteaftrek
Dat wordt onder meer veroorzaakt door de beperking van de hypotheekrenteaftrek en de verhuurderheffing voor de corporaties. "Daarnaast werken bezuinigingen op het budget van het Rijk en lagere overheden negatief door op de investeringen in de grond-, wegen- en waterbouw'', concludeert het instituut.

Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, waarschuwt voor honderden dreigende faillissementen en minimaal 10.000 ontslagen als het kabinet de bouw en woningmarkt verder inperkt. "De bouw stevent af op het zwaarste jaar sinds 1945. Voor de korte termijn is met het voorgestelde kabinetsbeleid alle hoop op herstel in de bouw vervlogen", zegt Brinkman.

Motor van de economie
Dat zal volgens hem een rem gooien op de hele economie. "Dat wil niemand. We kunnen juist de motor worden. Het kabinet kan met slimme maatregelen de economische groei vanuit de bouw stimuleren.''

Voor starters komt er als het aan Brinkman ligt een maatwerkhypotheek komen, de huurstijgingen moeten hand in hand gaan met de verhuurdersheffing, grondprijzen moeten omlaag en de bezuinigingen op infrastructuur moeten teruggedraaid worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen