Beurs22 mei '12 13:43Aangepast op 22 mei '12 14:56

Een bloemetje kan er altijd wel van af

Auteur: Karin Backx

Ondanks de eurocrisis blijft de wereld Nederlandse bloemen kopen. In 2011 boekte de Koninklijke Cooperatie in Aalsmeer een recordomzet van 4,15 miljard euro, een kleine plus ten opzichte van 2010.

Dat blijkt uit de jaarcijfers van FloraHolland die vandaag zijn gepubliceerd. BNR-verslaggever Harmen van der Veen sprak met algemeen directeur Timo Huges.

Hij legt uit was het geheim is achter zijn bedrijfsvoering. "Wij zijn een bedrijf van de leden, een coöperatie. We zorgen er in eerste instantie voor dat onze leden een goede prijs voor hun product krijgen en dat wij zelf hier de huishouding op orde houden."

Heel simpel
"Je ziet toch dat we goed kunnen mee bewegen met de schommelingen op de markt. Het is heel simpel. We zijn er niet voor om de prijzen van onze dienstverlening steeds te verhogen naar de gebruikers van deze marktplaatsen. Het is de kunst om het steeds efficienter en effectiever te doen."

"We zijn door de bank genomen, na onze fusie van een paar jaar geleden, ieder jaar nog in staat geweest om heffingen en kosten voor onze stakeholders, de exporteurs en de kwekers, te verlagen." 

Volumes groeien
Huges constateerde dinsdag bij de presentatie van de jaarcijfers dat de volumes groeiden, omdat Europese consumenten planten en bloemen blijven kopen. In 2011 ging het om 12,5 miljard bloemen en planten.

Vanwege het licht stijgende marktaandeel noemt Huges Nederland "de draaischijf in de wereldhandel van sierteeltgewassen''.

Oost-Europa
Zo blijft er in Oost-Europa en Rusland veel vraag naar bloemen en groeit ook de productie van bloemen in Oost-Afrika.

Pioenroos
Vooral de pioenroos deed het goed het afgelopen jaar. Voor pioenrozenkweker Dennis Molenaar uit het Noordhollandse Hensbroek was 2011 ook een goed jaar. "2011 hadden wij een vroeg seizoen. Daardoor hadden wij voldoende pioenen beschikbaar voor de traditionele bloemendagen, zoals moederdag en pinksteren. In Duitsland noemen ze de pioenroos ook wel eens de pinksterbloem", legt hij aan Harmen van der Veen uit.

Duitsland
De pioenrozen van kweker Dennis Molenaar gaan voornamelijk naar Duitsland, Frankrijk, de Skandinavische landen en wat naar Amerika.

Gerelateerde artikelen